Съдържание

Психологическото въздействие на акнето върху тийнейджърите

Юношеството е период на много сътресения, някои от които могат да бъдат трудни за разбиране. Телата на момичетата и момчетата се променят под въздействието на хормоните, които също причиняват акне. Дори когато акнето не е много тежко, възрастните, които подкрепят юношите през този чувствителен и дори тревожен период, трябва да вземат под внимание евентуалното му психологическо въздействие. Ключовата дума е спокойствие, защото там има отговори.

Акне: хормонални сътресения и психологическо въздействие

Както при момичетата, така и при момчетата, акне се развива по лицето, но понякога и по гърба, раменете и гърдите. Появява се по време на пубертета поради хормоналните промени, които са отговорни и за развитието на косата, гърдите, тестисите и т.н.

Преходът от детството към юношеството е съпроводен и с психологически и поведенчески промени, които са напълно нормални: тийнейджърите вече се идентифицират повече с приятелите си, отколкото със семейството си. Те също така са много загрижени за имиджа, който създават. И когато акнето наруши този имидж, за някои може да е трудно да живеят с него.

Понякога акнето може да се окаже бедствие, особено когато е тежко. Психологическото въздействие на акнето, често в комбинация с други елементи, може да доведе дори до депресия. За щастие е възможно това въздействие да се ограничи. 

Хормонално акне

„Акнето ми започна, когато бях на 12-13 години. Първо се появи по лицето ми, особено по челото, брадичката и носа. След това имах акне в горната част на гърба, раменете и гърдите. Имах доста неприятни преживявания. Моите приятели ми се подиграваха, а това беше доста болезнено.“

КЛЕМЕНТ, 16 ГОДИНИ

Как да ограничите психологическото въздействие на акнето

Трудно е да се отървем от някои предразсъдъци: например, че акнето е резултат от лоша хигиена или че то ви обрича на липса на социален или романтичен живот заради начина, по който изглеждате. Тези идеи са очевидно погрешни.

Освен това, за да избегнете оценката от другите, може да се изкушите да останете в изолация, но това само ще допринесе за влошаване на настроението. И така, какво да правим? Можете да започнете, като имате предвид, че акнето засяга до 80% от тийнейджърите. Това е изключително често срещано и вече може да се чувствате по-добре, когато знаете това.

Освен това изобщо не е свързано с липсата на хигиена; това е заболяване, предизвикано от хормоните, и може да се влоши от начина на живот. Фактори като стрес, диета, богата на захари, и неподходяща козметика могат да допринесат за развитието и поддържането на акне.

Утежняващи фактори

Лечение на акне за намаляване на психологическото му въздействие

Акнето е заболяване, което може да се лекува. Лечението му може да включва няколко различни медицински специалисти.

Вашият личен лекар

Вашият личен лекар може да бъде първото лице, към което да се обърнете, ако акнето оказва влияние върху самочувствието. Вашият личен лекар е вашият „семеен лекар“, човекът, на когото можете да се доверите и с когото можете да говорите. Акнето, което се лекува бързо, има по-голям шанс да се подобри. Вашият личен лекар може също така да ви насочи към дерматолог.

Дерматологът

Той е лекарят за кожата. Дерматологът първо ще оцени естеството и тежестта на акнето и ще предложи подходящо лечение. Той също така ще ви даде съвети за ежедневна хигиена, която трябва да се спазва толкова стриктно, колкото и лечението, за да се гарантира, че състоянието на кожата е добро. 

 

Грижа за кожа, склонна към акне

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ 

Може да е трудно да се справите с акнето пред другите, но изолирането никога не е решение.  

Независимо дали акнето изисква лечение от дерматолог, кожата трябва да се поглези! Когато имате съмнения, никога не е излишно да получите помощ при намирането на правилните продукти. Кожата, която е била отслабена от процедури, няма същите нужди като кожата, която е „просто“ мазна и с пъпки. И отново, неподходящите продукти могат да доведат до поява на акне.

Също така е възможно да използвате грим, когато имате акне по лицето си. От обикновени коректори до оцветени кремове и фон дьо тен - най-добре е да изберете некомедогенни продукти, които позволяват на кожата да диша. И, разбира се, гримът трябва да се отстранява всяка вечер, а пъпките не бива да се пипат, защото в противен случай ще изглеждат още по-зле.

Правилните действия за намаляване на психологическото въздействие на акнето

Провеждането на лечение и/или спазването на ежедневна грижа за кожата с подходящи продукти е първата стъпка към сбогуването с акнето. Дори понякога пътят да изглежда дълъг, важно е да не се обезсърчавате! Последователността е от ключово значение.

Грижа за кожа, склонна към акне

Обратно към началото