Съдържание

Акне при възрастни: причини и лечение

Много жени са изненадани (и се оплакват от факта), че продължават или започват да имат изяви на акне след 25-годишна възраст, и ние ги разбираме. Акнето обаче не е характерно само за тийнейджърите и може да продължи и в зряла възраст. За щастие, между козметичните и дерматологичните процедури има решения. Не, дами, кошмарът няма да започне отново!

Какво представлява акнето при възрастни жени?

Акнето е доста често срещано при жените. Приблизително 2 от всеки 5 жени на възраст между 25 и 45 години се консултират с лекар по тази причина. Следователно това не е изолирана ситуация, въпреки че е тема, която все още не се обсъжда достатъчно. Първоначално акнето при жените може да бъде „възрастово“: в този случай то е продължение или рецидив на заболяването от юношеството. Но може да се появи и в късна възраст, както и да се прояви за първи път в зряла възраст. 

Как се проявява женското акне?

Въпреки че процесът на акне е винаги един и същ (с прекомерна секреция на себум, запушване на фоликуларния канал и размножаване на микробни агенти), формата, която приема при жените, се различава отмладежкото акне.. На първо място, то се появява предимно в долната част на лицето, около линията на челюстта и брадичката (това се нарича U-образно акне). То може да засегне и лицето и клепачите. Като цяло се характеризира предимно с възпалителни лезии, понякога с нодули по брадичката, но също и с микрокисти, които могат да оставят остатъчна пигментация и атрофични белези.

Когато бях на 22 години, внезапно ми се появи акне с много големи пъпки (ужас). Отидох при дерматолог и той ме изпрати направо при гинеколог, за да ми предпише ново хапче, което помага при акне. Но трябва да изчакам три месеца, за да видя първите ефекти, това ми се струва толкова дълго...

Анаис, на 22 години

Какво причинява женското акне?

На преден план са няколко задействащи фактора:

  • Наследствеността, разбира се, е фактор, но това не е всичко. 
  • Стресът е идентифициран като фактор за появата на акне. 
  • Хормоналните колебания също играят роля. Прогестеронът, произвеждан преди менструацията, стимулира дейността на мастните жлези. Някои перорални контрацептиви или вътрематочни спирали, съдържащи хормони, също могат да предизвикат акне при възрастни жени. 
  • Някои неподходящи козметични продукти също могат да допринасят (някои с етерични масла и др.). 

Очевидно психологическо въздействие

Да страдаш от акне, когато си мислиш, че това е проблем само на тийнейджърите... Това усещане за връщане назад и начинът, по който другите гледат на вас, естествено се отразява на ежедневието. Повечето от засегнатите жени казват, че са „стресирани“, „разочаровани“ или „смутени“ от пъпките си. Поради това подходящото лечение е от съществено значение. 

Възвърнете самочувствието си!

Какво е лечението на акнето при жените?

Клиничен аспект, стадий на развитие, рискови фактори... Вашето акне е различно от това на тийнейджър. Вашето лечение трябва да бъде също толкова различно и да бъде персонализирано, тъй като някои локални лечения не винаги се понасят добре. Вашият дерматолог ще бъде ваш съюзник в търсенето на ефективно решение. Той ще може да предпише подходящото перорално или локално лечение (което се прилага върху кожата) или определени дерматологични процедури като пилинг... 

Открийте нашите съвети за грижа за кожата ви 

Хигиена за кожа, склонна към акне: основните правила

От съществено значение е също така да се грижите за кожата си, като използвате подходящи козметични продукти. За ежедневна грижа за кожата избирайте нежни продукти без сапунена основа, за да не дразнят кожата ви, хидратиращи продукти, за да компенсирате сухотата на кожата, причинена от някои процедури, „некомедогенни“ продукти, за да предотвратите образуването на нови черни точки... и, общо взето, продукти, специално предназначени за кожа, склонна към акне.

Открийте нашите съвети

Нашите отговори на вашите въпроси

Да отделим вярното от невярното - за това сме тук.

Гримът може да бъде най-добрият ви съюзник, ако го изберете правилно и го използвате по правилен начин. Той подобрява самочувствието, тъй като дава незабавен резултат и може да ви предпази от изстискване на пъпките, което може да доведе до образуване на белези. Изберете специфични и адаптирани немазни и некомедогенни формули.

Това е вярно, поне за някои. Някои хапчета наистина подобряват акнето. От друга страна, други могат да го влошат. Ето защо е важно да обсъдите това с вашия дерматолог, гинеколог или личен лекар.

Това е доста често срещано явление. Хормоналните промени в началото на бременността са благоприятни за появата на акне. Бъдете сигурни, че акнето има тенденция да намалява по време на бременността. Междувременно почиствайте и хидратирайте кожата си с продукти, подходящи за кожа, склонна към акне. И, разбира се, предпазвайте се от слънцето.

Нашите решения са специално разработени за възрастни жени

Нашите продукти за грижа за кожата Cleanance WOMEN са създадени, за да ви приведат в хармония със собствената ви кожа
av_cleanance-women_smoothing-night-cream_front_30ml_3282770205589

Cleanance Women Изглаждащ нощен крем

Тъй като несъвършенствата не означават, че сте по-малко жена, серията Cleanance WOMEN, предназначен за възрастни жени, ги коригира, като дълготрайно подобрява вида на кожата, благодарение на грижа съчетаваща ефективност и сетивност, за гарантирани резултати и удоволствие от употребата. CLEANANCE WOMEN ИЗГЛАЖДАЩ НОЩЕН КРЕМ
Обратно към началото