Съдържание

Психологическото въздействие на акнето върху възрастните

Току-що сте навършили 30 години, мислели сте, че сте приключили с акнето, а то се е върнало. По-лошото е, че като тийнейджър ви е пощадило, а сега се появява, когато най-малко очаквате. Ако се чувствате потиснати от тези пъпки, това е нормално: като много други хора сте смятали, че акнето е само за тийнейджърите. Акнето при възрастните е много по-слабо познато, но както и акнето при тийнейджърите, то може да има значително психологическо въздействие. За щастие има решения за борба с акнето, дори за хора над 30 години.

Специфични характеристики на склонната към акне кожа при възрастни

Въпреки че мъжете са сравнително пощадени от акнето при възрастни, то засяга поне една четвърт от жените над 25 години. Мнозинството от тях никога не са виждали как пъпките от юношеството им изчезват: или са били временно скрити, или никога не са изчезвали напълно. Някои жени се сблъскват с появата на пъпки по-рядко, след като достигнат зряла възраст. 
Хормонални колебания, наследственост, но също и стрес, диета, тютюнопушене, замърсяване или неподходяща козметика... Отговорността на някои фактори за акнето при възрастните вече е добре установена. Но да имаш акне в зряла възраст далеч не е лесно. То може да окаже голямо влияние върху самочувствието и върху социалните, романтичните и професионалните взаимоотношения. Не се паникьосвайте, не сте сами!

Действие при акне при възрастни за намаляване на психологическото му въздействие

Подходящо ли е вашето хапче? Балансирана ли е диетата ви? Имате ли пристъпи на акне по време на стрес? Козметичните ви продукти „против петна“ ли са? Почиствате ли редовно гъбичките и четките си?

Отговорите на тези въпроси вече са начин да съставите списък с фактори, върху които можете да се опитате да действате на първо място. В зависимост от ситуацията, обикновената промяна на контрацепцията (след лекарски съвет, разбира се) или на козметичните продукти може да ви помогне да забележите подобрение в кожата си и да се почувствате по-добре. 

Ако това не е достатъчно, посетете дерматолог. Той ще предпише подходящо лечение. Колкото по-внимателно следите лечението, имайки предвид, че понякога то може да отнеме много време, толкова по-добър е резултатът. 

Причините

 

av_acne_maquillage_accessoires_1x1 472x472

Според проучване, проведено от Laboratoires Pierre Fabre Dermatologie и CSA Santé, 83%* от жените смятат, че акнето им е повлияло на ежедневието им или на отношенията им с приятелите.

*Проучване, проведено от Laboratoires Pierre Fabre Dermatologie и CSA Santé върху 10 000 лица във Франция.

Акне при възрастни: да го приемем или да го прикрием?

Ограничаването на психологическото въздействие на акнето при възрастни може да се постигне чрез приемане на несъвършената кожа. Но това не винаги е лесно.

Акне при възрастни: приемане на акнето

В социалните мрежи все по-често се появяват снимки на млади хора, които безсрамно показват лицето си, покрито с пъпки. Въпреки че е малцинство, движението „skin positive“ се опитва да развенчае мита за безупречната кожа и приканва хората да се покажат без грим. Защото не е ли приемането на несъвършенствата равносилно на това да се чувстваш по-добре? 

...или да замаскираш пъпките си?

В ежедневието, на работа или с приятели обаче може да се окаже сложно да оголите лицето си, независимо от характера на акнето. Така че, докато чакате грижата за кожата и/или лечението да подействат, трябва да изберете грима си внимателно: от коректор до пудра, той трябва да е с висока покривност, но не и запушващ, и най-вече формулата трябва да е против несъвършенства и некомедогенна

Грим за прикриване на акне

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

За да намалите акнето при възрастни и психологическото му въздействие, е важно да изберете правилните продукти.

Независимо дали приемате пъпките си, или искате да ги скриете, вие се сблъсквате с една и съща реалност: кожата на възрастните не е същата като в пубертета. Често е по-суха, по-тънка и по-реактивна. Понякога първите признаци на стареене вече са се появили и белезите от акне оставят своя отпечатък, особено върху по-тъмната кожа.

Накратко, изборът на правилните козметични продукти за ежедневието ви може да се окаже главоболие. Но добрата новина е, че някои продукти вече са специално разработени за кожа, склонна към акне, включително хидратиращи продукти, серуми и продукти за нощна грижа.

Грижа за склонна към акне кожа при възрастни 

Правилните неща, които трябва да направите за акне при възрастни

Независимо дали сте тийнейджър, или възрастен, ако не искате акнето ви да остави следи, категорично не препоръчваме да си изстисквате пъпките. Така че, дори и да е трудно, най-добре е да не ги докосвате и да бъдете търпеливи: процедурите могат да изглеждат дълги, но за щастие ежедневната грижа и некомедогенният грим за чувствителна кожа ще ви помогнат да се справите. Ще възвърнете красивата си кожа... и доброто си настроение!

От същата гама

Нашите решения са специално разработени за възрастни жени

Продукти за грижа за кожата Eau Thermale Avène, предназначени да ви приведат в хармония със собствената ви кожа

BEST SELLER
Термална вода

Термална вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Обратно към началото