Съдържание

Разбиране и грижа за сухата кожа

„Имам суха кожа!“ Кой не го е казвал преди? Но сигурни ли сте, че това наистина е суха кожа? Защото сухата до много сухата кожа е много специфичен тип кожа. И така, как можете да я разпознаете, за да се грижите по-добре за нея? Ще ви кажем всичко.

av_peau-seche-deshydratee_menton_1x1 472x472

Какво представлява сухата кожа? 

Сухата кожа не е просто леко опъване след душ. Сухата кожа има отделни смптоми. Като комбинирана или мазна кожа. Следователно тя е постоянно състояние.

Причинява се от липса на липиди. Мастните жлези не отделят достатъчно себум – мастна субстанция, необходима за поддържане на физиологично ефикасна кожна бариера. Сухата кожа не бива да се бърка с дехидратираната кожа, на която липсва вода.

Суха или дехидратирана кожа: каква е разликата

Как да разпознаем сухата кожа?

Не сте сигурни дали кожата ви е наистина суха? Някои клинични признаци могат да ви помогнат да установите правилната „диагноза“: 
- Чувствате ли кожата си опъната и с пощипване по цялото лице? 
- Усещате ли този дискомфорт през деня? 
- Кожата ви никога ли не лъщи? 
- Издържа ли гримът ви през целия ден?
- Появяват ли се понякога сухи петна и зачервяване?
- Получавате ли трайно облекчение от мазен крем?
Ако отговорът на всички тези въпроси е „Да“, има голяма вероятност да сте засегнати от суха кожа. 

Всичко, което трябва да знаете за отличителните признаци на сухата кожа

av_peau-seche-deshydratee_symptomes-visage_1x1 472x472

Когато настъпи зимата, кожата ми е по-суха. Трябва да променя рутината си и да премина на по-богати кремове, за да не получавам опъване.

Какво причинява сухата кожа?

Сухата кожа е кожа, която не може да произвежда достатъчно собствени липиди. Това е свързано с нарушената функция на мастните жлези. Но каква е причината за тази дисфункция?

  • Сухата кожа може да бъде медицинско състояние. Хипотиреоидия, псориазис, контактна екзема и др. За да осигурите най-добрата грижа за тази сухота, трябва да извършите точна диагностика. В такъв случай вашият дерматолог ще може да ви посъветва за подходящо лечение. 
  • Сухата кожа може да бъде и наследствена. При някои хора липидите са по-малко.
  • Често срещана суха кожа. Тя е най-разпространената. Може да бъде свързана с възрастта, използването на неподходящи и прекалено агресивни козметични продукти, климатичните условия и много други фактори.
  • И накрая може да бъде включена и употребата на определени лекарства. Например някои лекарства за лечение на акне, като изотретиноин – лекарство, използвано за лечение на акне. Но в този случай кожата може да суха само по време на лечението.

Научете повече за причините за сухата кожа

Суха кожа: кожа, която се нуждае от подхранване

Дехидратираната кожа е жадна, докато сухата има нужда от подхранване.

Тъй като не произвежда достатъчно себум, трябва да ѝ осигурите мастни вещества, за да я поддържате здрава.

Липидите, които ще ѝ дадете, ще действат като цимент, за да свързват клетките помежду им. Точно както при тухлената стена: ако вече няма необходимия цимент, накрая ще се срути. Кожата е същата. 

Подхранвайки кожата си, вие ще възстановите нейната защитна бариера – хидролипидния филм. Освен това ще се предотврати изпаряването на водата и кожата ви ще се запази красива и хидратирана за дълго време.

Следователно подхранването на кожата спомага за укрепване на кожната бариера, борба с външната агресия и предотвратяване на дехидратацията.

Всички наши съвети за подхранване на вашата кожа

 

av_peau-seche-deshydratee_visage-femme-soucieuse_1x1 472x472
av_peau-seche-deshydratee_soin-corps-peau-foncee-2_1x1 472x472

Суха кожа: ежедневна грижа

„Сухата кожа“ означава, че ще трябва да се адаптирате, като се съсредоточите върху специалната грижа, но и да възприемете навици, които да прилагате всеки ден. Защото въпреки че сухотата на кожата е резултат от вътрешни фактори (с които е трудно да се борим), тя се влошава и от външни фактори.

Затова защо е по-добре да избягвате горещите душове и вани? Коя козметика и продукти за грижа трябва да използвате ежедневно? И какво трябва да се избягва? Сухата кожа означава ли, че не мога да ексфолирам кожата си? Как по-специално да подхранвате ръцете или краката си? Трябва ли хигиенните практики да са еднакви през зимата и през лятото? Диетата влияе ли на това? 

Следвайте ръководството, за да намерите отговорите на тези въпроси... и много повече.

Нашите съвети за грижа за сухата кожа

 

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

За суха или много суха кожа нанасянето на хидратирашили възстановяващ липидите балсам ще бъде вашият най-добър съюзник. Това ще възстанови и подхрани отслабената от външни агресии кожа. Използването на балсам с кръгообразни масажи, съсредоточени върху грубите или сухите зони, е важна ежедневна стъпка за възстановяване на комфорта на кожата.

ОТГОВАРЯМЕ НА ВАШИТЕ ВЪПРОСИ

Да отделим вярното от невярното – за това сме тук.

НЕВЯРНО. Сухата кожа се причинява от нарушение на функцията на мастните жлези. Затова е напълно възможно да имате здрава, но естествено суха кожа. От друга страна, неподходящите хигиенни продукти могат да засилят сухотата... Но в този случай това не е недостатък в хигиената.

ВЯРНО. Студът влошава състоянието на сухата кожа. През зимата тялото провокира кръвоносните съдове по повърхността на кожата да се свиват. Това се нарича вазоконстрикция. Целта е да се запази топлината в жизненоважните органи. За сметка на епидермиса. Ако съчетаете това с редуването на „горещо-студено“, между топла и студена среда, ще имате всички елементи, които засилват изсушаването на кожата.

ВЯРНО. Причината е проста. Тъй като не е защитена от дрехи, както останалата част от тялото, кожата на лицето е като параван за външните агресии: топлина, студ, замърсяване. Да не говорим, че кожата на лицето е по-тънка и по-деликатна. Не забравяйте, че ръцете също са засегнати.

Нашите решения за суха кожа

Продукти за грижа за кожата с Термална вода Avène, предназначени да се чувствате по-добре в кожата си
av_tolerance hydra 10_cream 3_post_eretail_3282770388336_1x1
Cold Cream: „Той е идеален за моята кожа и за кожата на децата ми. Има кремообразна текстура и деликатен аромат, наистина го обичам!“ Открийте TOLERANCE HYDRA-10
Обратно към началото