Съдържание

Какво причинява сухата кожа?

Сухата кожа не просто „идва и си отива“. Сухата кожа е постоянно и трайно състояние, причинено от липсата на липиди. Не се притеснявайте – напълно възможно е да се погрижите за това с целенасочени действия. Трябва да се установят точните причини за тази суха кожа. Ние ви помагаме да разберете това по-добре.

Суха кожа: вътрешни причини

Усещане за опъване и парене. Леко лющене, по-малко мека кожа, по-сивкав тен. Всички тези признаци са признаци на суха кожа. Но откъде идва тя? Първата причина е генетиката. Това е конституционалната (или вродена) суха кожа, която произвежда естествено липиди.

 Определени състояния на кожата също са склонни да я изсушават. Бихте могли веднага да се досетите за екзема (или атопичен дерматит) или псориазис. Прави сте Но това не е всичко. Наследствената ихтиоза е генетично заболяване, което се характеризира с изключително суха, груба кожа и прекомерно много люспи.

И накрая, други заболявания като диабет или бъбречна недостатъчност увеличават податливостта към суха кожа.

Как да разпознаем сухата кожа?

 

av_peau-seche-deshydratee_etats-eczema-psoriasis-ichtyose_1x1 472x472
av_peau-seche-deshydratee_visage-femme-soucieuse_1x1 472x472

Суха кожа: някои външни причини

Някои фактори, макар и да не са строго отговорни за сухотата на кожата, допринасят значително за нея. Това се нарича „несвойствена суха кожа“. Кои са елементите, които ежедневно изсушават кожата ни?    

  • Честото миене и дразнещите сапуни също увреждат хидролипидния филм на кожата
  • Дрехите, които са твърде груби, в пряк контакт с кожата също могат да изсушат епидермиса ви
  • Тютюнопушене
  • И разбира се, условията на околната среда. Климатичните условия, като студен и сух въздух или UV лъчи, оказват пряко влияние върху хидратацията на кожата.

Научете повече за сухата кожа през зимата

 

Суха кожа: ролята на хормоните

Други фактори, които не е задължително да бъдат взети предвид, могат да причинят сухота на кожата, напр. хормонални промени.

Бременност

Бременността е период на хормонални промени. Когато сте бременна, тези изменения могат да накарат тялото ви да претърпи различни промени, включително загуба на влага от кожата ви. В резултат на това кожата ви може да стане по-неприятна и чувствителна.

Как да се грижим за кожата си по време на бременност

Възраст

Други хормонални промени са свързани с възрастта, особено по време на менопаузата. Тези промени могат да забавят дейността на мастните жлези (които произвеждат себум) и на потните жлези (които отделят пот). Тогава кожата не е толкова добре хидратирана и става по-суха и груба.

Всичко, което трябва да знаете за свързаната с възрастта суха кожа

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

За суха кожа, персонализирана грижа

Каквито и да са причините за сухотата на кожата ви, независимо дали става въпрос за лицето или за останалата част от тялото, важно е да прилагате подходяща рутинна грижа за кожата. Започнете с нежно почистване с помощта на козметика без сапун, след което прилагайте подхранваща грижа сутрин и вечер, както и седмично ексфолиране за отстраняване на мъртвите кожни клетки.

Не забравяйте да адаптирате ежедневните си навици:

  • Вземайте душове, а не вани, и избягвайте горещата вода
  • Пийте най-малко един и половина литра вода на ден
  • Защитете се от слънцето и студа
  • Обогатете диетата си с незаменими мастни киселини (омега 3 и 6, които ще намерите в мазните риби, рапичното масло, маслодайните семена и др.).

Всички наши съвети за грижа за сухата кожа

За суха кожа се обърнете към вашия лекар за съвет: това може да е страничен ефект от определени лекарства

За суха кожа се обърнете към вашия лекар за съвет: това може да е страничен ефект от определени лекарства

И накрая, все пак не винаги мислим за това, но някои лечения също изсушават значително кожата. Изотретиноин, например, при лечение на акне, но също и лекарства за ракови заболявания, някои диуретици, лекарства за заболявания на простатата или локални лекарства, съдържащи алкохол. В случай на постоянни симптоми не се колебайте да се консултирате с вашия лекар или дерматолог. Те могат да определят причината за вашата суха кожа, да ви посъветват (например те ще адаптират лечението ви, ако сухата ви кожа е свързана с лекарства) и ще предложат подходящи лечения за успокояване на сухата ви кожа.

 

От същата гама

Нашите решения за суха кожа

Продукти за грижа за кожата с Термална вода Avène, предназначени да хидратирати подхранват кожата ви!

TOLERANCE CONTROL Успокояващ възстановяващ крем

TOLERANCE CONTROL Успокояващ възстано...

Хидратира - Успокоява - Укрепва кожната бариера

ESSENTIELS Подхранващ ревитализиращ крем

ESSENTIELS Подхранващ ревитализиращ крем

Подхранва - Успокоява - Предпазва

HYDRANCE UV SPF30 RICH Богат хидратиращ крем

HYDRANCE UV SPF30 RICH Богат хидратир...

Предпазва - Хидратира

Обратно към началото