Съдържание

Суха или дехидратирана кожа: как можете да ги разпознаете?

Смятате ли, че сухата и дехидратираната кожа са едно и също нещо? Докато двата термина може наистина да изглеждат синоними (и знаците може да изглеждат идентични), те покриват две много различни реалности. Да знаете как да ги разграничавате е най-добрият начин да възприемете подходящите мерки и продукти. Ето няколко съвета за това как да ги различавате.

av_peau-seche-deshydratee_schema_peau-seche_1x1 472x472 1: Хиподерма 2: Дерма 3: Епидермис 4: Липиди

Постоянно ли кожата ви се чувства опъната? Изглежда груба и понякога се лющи? Несъмнено е суха. 

Сухата кожа е тип кожа, като мазната. Това не е временно, а постоянно състояние.

Причината? Дисфункция на мастните жлези, отговорни за производството на себум. В резултат на това кожата няма да има мазнини (липиди) и няма да може да се защити ефективно.

Стареенето на кожата, хормоналните промени или определени състояния на кожата могат да бъдат причина за нарушената функция и следователно за тази сухота.

Научете повече за сухата кожа

 

За разлика от сухата кожа, дехидратираната кожа не страда от липса на липиди, а от липса на влага. Това не е тип кожа, а състояние на кожата. И за разлика от сухата кожа, това е обратимо и временно. Феномен, който може да засегне всички типове кожа: суха кожа... но също и мазна кожа.

Каква е причината? Няколко фактора могат да променят кожната бариера, която трябва да поддържа кожата добре хидратирана. Това ще доведе до прекомерно изпаряване на влагата, съдържаща се в епидермиса. Външни фактори (като студ, агресивна козметика, многократна употреба на хидроалкохолни гелове, бръснене, депилация, лекарства и др.), но също и вътрешни фактори (стареене, хормонални вариации и др.).

В резултат кожата ви е със сивкав тен, без блясък и видимо стегната.

Научете повече за дехидратираната кожа

av_peau-seche-deshydratee_schema_peau-deshydratee_1x1 472x472 1: Хиподерма 2: Дерма 3: Епидермис 4: Вода

Кожата ми е смесена, през зимата я чувствам опъната. През този период използвам по-богати кремове, но кожата ми лъщи в Т-зоната и вече не е приятна.

Задавайте правилните въпроси

Как можете да разберете разликата между суха и дехидратирана кожа?

 

Суха кожа

Чувствате ли кожата си опъната и с пощипване по цялото лице? Може ли този дискомфорт да продължи през целия ден? Кожата ви никога ли не блести? Задържа ли се гримът ви перфектно? Кожата харесва ли мазните текстури? Тогава има всички „шансове“ да е суха.

Дехидратирана кожа 

Ако кожата ви е опъната, но само за миг и на определени места. Ако почувствате този дискомфорт, дори след като сте нанесли продукти за грижа за мазна кожа. Ако през зимата по лицето ви има розови и груби петна (струпеи) и тенът ви изглежда „набръчкан“. И ако гримът ви не се задържа добре и образува сухи участъци през деня... Кожата ви вероятно е дехидратирана.

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Суха ли е кожата ви? Подхранвайте я!

Както виждате, сухата кожа не е подхранена и се нуждае от мазнина. В зависимост от нуждите ѝ ще трябва да адаптирате продуктите си за грижа за кожата.

Ако имате суха кожа, след като я почистите, потърсете богата текстура (богат крем или балсам). Благодарение на богатите си на хранителни вещества активни съставки тя ще подхрани кожата ви в дълбочина. Това се прави сутрин и вечер. Действието през нощта ще допълни това от сутринта. Бързо ще забележите, че кожата ви ще се чувства все по-малко опъната...

Нашите съвети за подхранване на кожата

Правилният начин за хидратиране  на вашата кожа

Правилният начин за хидратиране на вашата кожа

Дехидратираната кожа е жадна кожа. Тя се нуждае от вода. Грешка би било за хидратиранетоѝ да се използва само мазен продукт. Изберете успокояваща рехидратираща процедура с термална вода и хиалуронова киселина, която ще възвърне свежестта на кожата ви. Бърз съвет – изберете серум. Използван преди вашата грижа за кожата, той ще подсили своята ефективност, идеален като лечение при всяка смяна на сезона.

Научете повече за хидратирането на кожата
От същата гама

Нашето решение за облекчаване на суха или дехидратирана кожа

Продукти за грижа за кожата с Термална вода Avène, предназначени да ви накарат да се чувствате по-добре в кожата си

Хидратиращ крем Hydra 10

Хидратиращ крем Hydra 10

Подхранва - Хидратира - Омекотява

Крем за суха кожа

Крем за суха кожа

Подхранва - Предпазва - Защитава

Подхранващ ревитализиращ крем

Подхранващ ревитализиращ крем

Подхранва - Успокоява - Предпазва

Подхранващ ревитализиращ богат крем

Подхранващ ревитализиращ богат крем

Подхранва - Успокоява - Предпазва

Успокояваща озаряваща маска

Успокояваща озаряваща маска

Подхранва - Успокоява - Хидратира

Обратно към началото