Съдържание

Борба с тежкото акне

Независимо дали сте тийнейджър или възрастен, акнето може да се прояви в тежки форми, които оставят белези и влошават качеството на живот и самочувствието ви. За щастие, правилното лечение и добрата ежедневна хигиена могат да ви помогнат да се преборите с тежкото акне. И можете да разчитате, че ще споделим с вас всички наши съвети.

av_acne_adolescent_dermatologue_1x1

Кои лечения са най-подходящи за тежко акне?

Лечението на акнето зависи от различни фактори, включително тежестта, риска от образуване на белези, психосоциалните последици и др. Вашият дерматолог ще може да ви успокои и насочи. В случай на умерено до тежко акне може да се препоръча първоначално лечение, съчетаващо локално лечение (бензоил пероксид, ретиноид) и перорален антибиотик (доксициклин или лимециклин).

Като майка страдам, когато виждам сина си с тези лезии по лицето и гърба, и се чувствам безпомощна, защото той отказва всичките ми съвети.

Жоел, 45 г., майка на тийнейджър с много тежко акне

Тежко акне: всичко, което трябва да знаете за изотретиноина

В случай на тежко до много тежко акне или ако другите лечения не дават резултат, често се използва изотретиноин (по-известен с търговското си наименование Curacne®, преди Roaccutane®).

Как действа

Пероралният изотретиноин е лекарство, получено от витамин А, което значително намалява производството на себум. Ефективността му се дължи на значителното въздействие, което оказва върху дейността на мастните жлези и блокирането на производството на себум. 

Използвайте внимателно

На първо място, изотретиноинът е строго противопоказен при бременност поради риск от малформации на плода. Второ, както всички лекарства, той има странични ефекти. Приемът на изотретиноин може да бъде съпроводен със сухота на кожата и лигавиците. За щастие, можете да предприемете действия, за да се освободите от тези ефекти. Не се притеснявайте, вашият дерматолог ще обсъди темата с вас по време на вашите посещения. 

 

Тежко акне и изотретиноин: адаптирайте грижата си за кожата

Тежко акне и изотретиноин: адаптирайте грижата си за кожата

За да избегнете кожни обриви от изотретиноин, ще трябва да използвате компенсиращи грижи за кожата. Защо „компенсиращи“? Защото грижата за кожата ще „компенсира“ сухата кожа, като я успокоява, хидратира и подхранва. Някои продукти (като серията Cleanance HYDRA) са създадени специално за кожа, която е била изсушена и раздразнена от лекарствата против акне. Тази грижа може да ви даде известно успокоение.Изотретиноинът също така провокира чувствителност на кожната бариера към ултравиолетовата светлина. Затова, ако ви се налага да излизате на слънце, не забравяйте редовно да нанасяте слънцезащитен крем със SPF 50+.

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ 

Дори когато се лекувате от тежко акне, спазвайте ежедневните си навици. 

Почистването на кожата сутрин и вечер помага за поддържане на баланса ѝ. Изберете нежни почистващи гелове без сапун, които едновременно почистват и запазват хидролипидния филм. 

И през целия период на лечение, особено ако кожата ви е особено уязвима от някои лекарства, като например ретиноиди, използването на ексфолиант и ексфолиращи маски може да увреди кожата ви. Вместо това изберете омекотяващи продукти за грижа за кожата, които интензивно хидратират и укрепват бариерната функция на кожата. А ако устните ви са напукани, честото използване на балсам или стик при нужда ще ви помогне да възстановите мекотата им.

Тежко акне: умението за маскиране

Тежко акне: умението за маскиране

Лечението на тежко акне ще изисква малко повече търпение, така че междувременно нищо не ви пречи да използвате грим, за да прикриете малките петна, които може да ви притесняват. В този случай използвайте некомедогенни козметични продукти, предназначени за чувствителна кожа. Допълнителен съвет: Компактните кремове за фон дьо тен с „матово покритие“ са най-полезни за прикриване на сериозни несъвършенства. И, разбира се, винаги отстранявайте грима си вечер, за да запазите кожата си здрава.

От същата гама

Нашите решения за грижа за вашата кожа

Процедури Eau Thermale Avène, предназначени да възстановят комфорта на изсушената от медицински процедури кожа

CLEANANCE HYDRA Успокояващ крем за лице

CLEANANCE HYDRA Успокояващ крем за лице

Подхранва - Успокоява - Възстановява кожната бариера

BEST SELLER
Термална вода

Термална вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Обратно към началото