Папки експерт

Акне

Акне

Акнето е състояние на кожата, което засяга все повече юноши всяка година. Всеки тип акне изисква употребата на специфични продукти, съобразени с формата и спецификата на типа акне.

Кожата реагира бурно, по начин който предпочитате да остане незабелязан?! Медицинският грим се отличава с висока толерантност и безопасност и бързо прикрива видимите несъвършенства на повърхността на кожата.

The brand Eau thermale Avène

Каква представлява акнето?

Лъщяща кожа, склонна към омазняване, няколко леки несъвършенства и черни точки се появяват в Т-зоната..

Това са най-ранните форми на акне, които бележат навлизането в пубертета. Под въздействие на половите хормони, себумните жлези стават свръхактивни и секретират излишък от себум на повърхността на кожата.

Акнето не е просто инфекция, съществена роля играе и бактерията Cutibacterium acnes. За да се развива тази бактерия се нуждаe от подходяща среда – хиперсеборея (свръхпроизводство на себум). В резултат настъпва запушване на отвора на космено-мастния фоликул, от където себумът се излива на повърхността на кожата. Попаднала в тази благоприятна среда, бактерията започва да се размножава, причинява възпаление и поява на видими несъвършенства по повърхността на лицето, а понякога и по тялото.

Развитието на акнето може да бъде непредсказуемо - от бързо и успешно справяне с проблема, до персистирането му и формиране на остатъчни следи на повърхността на кожата. Акнето трябва да бъде взето под сериозно внимание и ненавременното лечение и неадекватните мерки мога да нанесат сериозни психически и емоционални травми на пациентите и да понижат качеството им на живот.


Според различната тежест на акнето разпознаваме няколко типа:
 
  • Ретенционно акне: себумът се натрупва в мастните фоликули и довежда до образуването на открити, така наречените черни точки, или затворени, бели точки, комедони.
  • Възпалително акне: натрупването на себум и размножаването на бактерията C.acnes водят до разкъсване на космено-мастните фоликули. Появат се възпалени червени папули.
  • Нодуло-кистозно акне: една от тежките форми на акне, която се характеризира с разширение и възпаление на мастните жлези, които формират гнойни нодули, подобни на възел на повърхността на кожата.


 

Съветите на Вашия лекар

Не забравяйте, че всяка форма на акне е специфична и има нужда от конкретен дерматологичен съвет!
  • Кожата, която е с прояви на хиперсеборея или е склонна към омазняване е добър терен за развитието на C.acnes, затова са препоръчителни продукти с матиращо, но и хидратиращо действие. Използването на агресивни почистващи продукти и пропускането на хидратираща грижа, биха могли да предизвикат още по-изразена секреция на себум, тъй като кожата се опитва да възстанови нормалния хидролипиден филм.
  • Лека форма или Ретенционно акне в редки случай изисква сериозни медикаменти, като локални антибиотици. Често леките форми на акне се повлияват добре единствено от дермо-козметична грижа, с добре подбран състав, включващ кератолитици, който отпушват порите, както и себорегулиращи и матиращи съставки, които се справят с лъщящата кожа и създават усещане за комфорт и чиста кожа.
  • Възпалителното акне и  най-тежките форми на акне изискват задължителна консултация с дерматолог и назначаване на персонална схема за лечение. При терапията се използват често локални и перорални антибиотици, изотретиони, както и други специфични медикаменти като например хормонални препарати. Медикаментите приемани по време на лечението често биха могли да доведат до допълнително изсушаване на кожата, свръхдискомфорт за пациента и преждевременно прекратяване на терапията, което да компроментира цялостното бъдещо лечение. Използването на адаптирана дермо-козметика с компенсиращо и хидратиращо действие повишава комфорта на кожата по време на терапия.
 
! Не забравяйте използването на адаптирана слънцезащита в ежедневието, която комбинира в лека и приятна текстура, широкоспектърна UVA-UVB защита, но и себорегулиращи съставки. В краткосрочна перспектива слънцето има положителен ефект върху акнеичната кожа, в перспектива се наблюдава „ребаунд“ ефект – състоянието на кожата се подобрява за кратко, последвано от обостряне. Част от медикаментите използвани при лечение на акне биха могли под въздействие на слънчевите лъчи да доведат до формиране на пигментни петна, ако липсва продукт с подходящ SPF фактор.
 
! Не забравяйте Спрей Термална вода Avene с антиииритативни и омекотяващи свойства, е успокояващ жест за чувствителната акнеична кожа, навсякъде и по всяко време.

 

Questions

Carnets experts

Изпрати по е-мейл

Протичащо търсене

Нужно е вписване

Трябва да се впишете във Вашия Avène профил, за да запазите информацията.


Впишете се или създайте профил

You can't post more than one comment on a product

Направете коментар

* Задължителни полета

Моята регистрация

-Ден
-Месец
-Година

Всички марки на групата Pierre Fabre:

*Задължителни полета

Благодарим Ви за споделеното мнение!

Вашият коментар е в процес на одобрение от администраторите и ще бъде публикуван веднага след одобрение.