Папки експерт

Кожа и слънце

Кожа и слънце

Слънцето е източник на живот, необходим за цялостното ни развитие. Но въпреки това слънчевите лъчи могат да имат вредно влияние върху организма и особено върху кожата. Затова предпазването от слънцето е от основно значение.

Независимо от вашия тип кожа, някои фактори могат да предизвикат прекомерна чувствителност. Кожата реагира бурно, по начин който предпочитате да остане незабелязан?!

The brand Eau thermale Avène

Слънцето, приятел или враг ?

Слънцето е най-близко разположената до нас звезда. То е извор на живот, но слънчевите лъчи могат да има пагубен ефект върху кожата.
От основно значение са два типа слънчеви лъчи:

•    UVA лъчи - с най-голяма дължина на вълната, те предизвикват промени в структурата на колагена и еластина и са отговорни за преждевременното стареене на кожата и оказват влияние за развитието на някои форми рак на кожата.
•    UVB лъчи - стимулират производството на меланин, който допринася за появата на бронзов загар, а в краткосрочен план те могат да причинят слънчеви изгаряния. Също както UVA лъчите, в дългосрочен план, са отговорни за преждевременно стареене на кожата и могат да доведат до развитие на някои форми рак на кожата.


Реакциите на кожата

Вашата кожа може да реагира на слънцето по различен начин и това да стане мигновено или да има последствия след време. Основна роля за това има фототипа на кожата, от който зависи нейната „устойчивост” на слънцето. Познанието за Вашия фототип е изключително важно. 

В краткосрочен план:
  • Придобиване на тен: естествена защитна реакция на кожата към ултравиолетовите лъчи. Меланоцитите във вътрешния слой на епидермиса произвеждат меланин, който поглъща част слънчевите лъчи като физиологичен отговор за защита на кожата.
  • Слънчево изгаряне:
В следствие на прекомерно излагане на UVB лъчи
  1. В първа степен се забелязва леко зачервяване върху изложените зони. Кожата е зачервена, болезнена и с усещане за парене.
  2. Във втора степен се забелязва появата на мехурчета.
  3. Неразположение, главоболие, треска и дехидратация от топлинен удар могат да бъдат част от симптомите.
  • Фоточувствителност:
Слънцето не е единствената причина; реакцията към слънчева светлина се провокира и от фоточувствителни субстанции. Те могат да се съдържат в растения, парфюми и някои медикаменти (противовъзпалителни, антибиотици и др.)
 
В дългосрочен план:

Прекомерното излагане на слънце и недостатъчната слънцезащита могат да създадат и други проблеми.
 
  • Фотодерматози: Тези заболявания се наричат още „слънчеви алергии” и се характеризират със зачервяване, сърбеж, оточност по лицето, ръцете, краката и корема. Доброкачественият летен луцит е най-често срещан (обриви и сърбежи по деколтето и предмишниците). Полиморфният луцит и слънчевата уртикария са по-редко срещани.
  • Слънчеви петна: Това са кафяви петна, които могат да се появят върху зоните с най-голяма изложеност на слънце (лице и ръце).
  • Преждевременно стареене на кожата:… видимо върху лицето, шията, врата, ръцете, предмишниците.
  • Риск от развитие на рак на кожата: Реален риск, от който трябва да се предпазим.


Наблюдавайте Вашите бенки.


Редовният оглед на Вашата кожа е необходим като превантивна мярка за ранно откриване на меланом. Лесно е да го направите – самостоятелно пред огледалото или с помощта на член от семейството.

 

Questions

Carnets experts

Изпрати по е-мейл

Протичащо търсене

Нужно е вписване

Трябва да се впишете във Вашия Avène профил, за да запазите информацията.


Впишете се или създайте профил

You can't post more than one comment on a product

Направете коментар

* Задължителни полета

Моята регистрация

-Ден
-Месец
-Година

Всички марки на групата Pierre Fabre:

*Задължителни полета

Благодарим Ви за споделеното мнение!

Вашият коментар е в процес на одобрение от администраторите и ще бъде публикуван веднага след одобрение.