Правила за излагане на слънце

Съдържание

Правила за излагане на слънце

av_solaires_exposition_plage_1x1

Защо излагането на слънце може да бъде толкова опасно?

Когато излизате на слънце, независимо дали на плажа или в града, за един час или за цял следобед, винаги поемате някакъв риск. А те са много: слънчево изгаряне, слънчева алергия, стареене на кожата под формата на слънчеви петна, или още по-лошо - рак на кожата... Ето защо е важно да избирате внимателно вашите продукти за защита от слънцето и времето, което прекарвате на слънце, като спазвате няколко основни правила за безопасно излагане на слънце.

Правила за излагане на слънце

В зависимост от контекста и вида на слънчевата радиация, които се различават в зависимост от надморската височина, географската ширина, сезона и времето от деня, се препоръчва да се предпазвате от ВСИЧКИ слънчеви лъчи (въпреки че UVB лъчите са основната причина за слънчево изгаряне)

Правило 1: изберете подходящото време за излизане на слънце

По време на "обедното слънце", или от 12 до 16 ч., застанете на сянка! Това е времето, когато слънцето е в своя пик, т.е. най-високо в небето: тогава ултравиолетовата радиация е най-интензивна и следователно най-опасна. Избягвайте да излизате на слънце през този пиков период.

Правило 2: защита с облеклото

Покриването с дрехи е най-безопасният начин да защитите кожата си от слънцето. Затова не пестете от дрехи и аксесоари: носете тениска, шапка и слънчеви очила. Това е печелившата комбинация за защита на раменете, горната част на главата и очите. Слънцето може да причини увреждане на очите, което може да доведе до сериозни проблеми със зрението (напр. катаракта). Има само едно нещо, което трябва да запомните: сянка и слънчеви очила от ранна възраст!

Правило 3: рефлекс на слънцезащитния крем

За да защитите кожата си, изберете добър слънцезащитен продукт с висока UV защита или SPF, който е подходящ за вашия фототип и тип кожа (чувствителна, нетолерантна или уязвима). Ако искате да отбележите всички изисквания, трябва да изберете защита от слънцето с минерални и органични филтри, устойчиви на вода и пот, хипоалергенни и без аромати. Нанасяйте продукта за защита от слънцето върху всички открити зони, включително шията и обратната страна на ръцете, и (най-важното) не забравяйте да го нанасяте отново поне на всеки два часа, както и всеки път, когато плувате, избърсвате се с кърпа или се потите. 

Правило 4: останете хидратирани!

На слънце се нагрявате много бързо. За да избегнете слънчев удар и обезводняване, не забравяйте да пиете много вода. Дали е негазирана или пенлива, от кен или бутилка, няма значение - стига да не забравяте да я изпиете!

Правило 5: всичко с мярка

Слънцето може да проникне под кожата ви, затова не прекалявайте с него. Почивките между излаганията на слънце позволяват на кожата да си отдъхне, преди да излезете отново на слънце. Но не забравяйте за слънчевия си капитал и за кумулативното въздействие на слънцето.

 • <p>&#1055;&#1088;&#1072;&#1074;&#1080;&#1083;&#1086; 2</p>
  Правило 2
 • <p>&#1055;&#1088;&#1072;&#1074;&#1080;&#1083;&#1086; 3</p>
  Правило 3
 • <p>&#1055;&#1088;&#1072;&#1074;&#1080;&#1083;&#1086; 4</p>
  Правило 4

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ

Кога да не излизате на слънце (изобщо)

Важно е на всяка цена да избягвате излагането на слънце в следните случаи:

 • Когато слънцето е най-високо,
 • Когато нямате достатъчна защита от слънцето,
 • За бебета и малки деца, чиято кожа е по-крехка от нашата,
 • Ако имате слънчево изгаряне, което все още не е заздравяло,
 • Ако приемате фоточувствителни лекарства (например противовъзпалителни лекарства или антибиотици).

Тези правила трябва да се внушават на най-малките деца от ранна възраст и да се спазват още по-стриктно при деца с по-крехка кожа.

От същата гама

НАШИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ЗАЩИТА НА НАШЕТО БЪДЕЩЕ

Продукти за грижа за кожата Eau Thermale Avène, предназначени да защитават кожата и да зачитат океаните

SUN SPF50+ Спрей за възрастни за лице и тяло

SUN SPF50+ Спрей за възрастни за лице...

Предпазва - Защитава

SUN SPF50+ Мляко за възрастни за лице и тяло

SUN SPF50+ Мляко за възрастни за лице...

Предпазва - Защитава

INNOVATION
SUN INTENSE PROTECT FAMILY SPF50+ Водоустойчив флуид за цялото семейство

SUN INTENSE PROTECT FAMILY SPF50+ Вод...

Предпазва - Хидратира

Обратно към началото