Защита на детската кожа

av_solaires_enfants_vulnerable_1x1

Детската кожа е по-нежна

Но защо децата реагират различно на слънцето?
• При децата горният слой на епидермиса е по-тънък, отколкото при възрастните, което го прави по-уязвим към увреждане на клетките, предизвикано от слънцето 
• Децата все още растат. Техният организъм все още не е развил голяма устойчивост на слънчевите лъчи и кожата им е незряла, с пигментационна система, която все още се развива
• Кожата им реагира много силно на продуктите, които използват. Те се нуждаят от защита от слънцето, съобразена с тяхната възраст и чувствителната им кожа

Децата: уязвими, изложени на слънце

Децата са уязвими, когато са изложени на слънце. На първо място, поради начина си на живот, те са по-изложени на слънце, а кожата им е и по-нежна. 

Начин на живот, изложен на слънце

В училище, на детската площадка, през уикенда в парка, на плажа по време на почивка... Децата ви са изложени на слънце много често, тъй като прекарват навън средно 10 часа седмично, когато са на училище.

 

Тяхната все още нежна кожа е по-податлива на увреждане от слънцето, ако не е правилно защитена, което ги прави по-чувствителни. 

av_solaires_schema_difference_peaux_bebe_adulte_1x1 1: Хиподерма 2: Дерма 3: Епидермис

Още от раждането ни 50-80% от нашата устойчивост на увреждания от слънчевите лъчи спрямо общото излагане на слънце през целия ни живот се изчерпва преди 18-годишна възраст. Пазете се от ефекта на пеперудата, когато става въпрос за слънцето: слънчево изгаряне в детството може да доведе до рак на кожата години по-късно в зряла възраст.

Бъдете внимателни: без слънце за бебета

Най-опасно е слънчевото изгаряне при новородените. Причините за това са няколко:

• кожата все още е крехка,
• бебето все още не знае как да регулира телесната си температура
• слънчевото изгаряне може да засегне цялата физиология
-Има има риск от дехидратация или хипертермия (повишена телесна температура).
Бебе на възраст под една година никога не трябва да се оставя на слънце, дори и за кратък период от време. Петнадесет минути на сянка под чадъра са достатъчни, за да осигурите на бебето си необходимия витамин D за растежа и развитието на здрави кости.

 

Правилните стъпки за предпазване от вредното въздействие на слънцето

Никога не е твърде рано да научите децата си на добри практики за излагане на слънце. Познаването (и спазването) на правилата за излагане на слънце е единственият начин да се наслаждавате на слънцето безопасно.

Помислете за времето от деня, когато сте на слънце

"Кога мога да отида да играя на слънце с моите приятели?" Дори детето ви да е нетърпеливо, много е важно да избягвате часовете на максимално слънчево греене между 11 и 16 ч., когато слънцето е в своя пик на небето и ултравиолетовите му лъчи са най-опасни - особено на плажа, където пясъкът отразява слънцето. Независимо дали ще ги разсеете като им предложите да оцветяват или да поспят, от вас зависи да намерите алтернативни занимания!
 

Защитете детето си с дрехи

Дрехите са един от най-добрите начини за предпазване на децата от слънцето, докато са в движение. Търсете дълги ръкави, горнища, които покриват раменете, панталони и широкополи шапки. 
 

Защитете очите на вашето дете 

Както и кожата, така очите на децата не са съзрели и са особено чувствителни към радиация. Ето защо е препоръчително да снабдите детето си със сертифицирани очила с UVA защита, които са съобразени с формата на лицето му. Колкото по-рано накарате детето си да носи очила, толкова по-лесно то ще свикне с тях!
 

 Използвайте добра защита от слънцето

Важно е редовно и обилно да нанасяте слънцезащитен крем с фактор SPF 50 върху детската кожа и да го нанасяте отново най-малко на всеки два часа - особено предвид множеството възможности за премахване на защитния крем: плуване, игра, изпотяване и др. Днешните деца са утрешните възрастни, така че е важно да ги научим на добри практики за защита от слънцето от най-ранна възраст.
 

Уверете се, че детето ви е хидратирано

Децата невинаги се сещат за хидратацията, когато тичат наоколо и играят на криеница на открито. Много е важно детето ви да пие много вода, когато е на слънце, за да избегне дехидратация. 
 

Без пряко излагане на слънце

Ако е възможно, избирайте дейности на сянка и избягвайте прякото излагане на слънце. Разбира се, можете да се радвате на плажа, но си вземете чадър! Но внимавайте: сянката не означава нулева защита! Внимавайте за непрякото ултравиолетово излъчване.
 

av_solaires_enfant_application_protection_1x1_v1 473X473

Нека си признаем - децата не са най-големите почитатели на слънцезащитните кремове.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат:

  • Нанесете слънцезащитен крем първо върху тялото и след това върху лицето. Направете нанасянето на слънцезащитен крем забавно!
  • Поставете необходимото количество (например 2 капки за ръката*) в дланта на ръката си.

  • Помолете детето си да вземе малко количество с върховете на пръстите си и да го нанесе на малки точици върху лицето и тялото си, така че да заприлича на калинка или леопард.
  • След това разнесете крема равномерно по цялото тяло.
От същата гама

НАШИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ЗАЩИТА НА НАШЕТО БЪДЕЩЕ

Продукти за грижа за кожата Eau Thermale Avène, предназначени да защитават кожата и да зачитат океаните

SUN SPF50+ Спрей за възрастни за лице и тяло

SUN SPF50+ Спрей за възрастни за лице...

Предпазва - Защитава

Обратно към началото