Въздействието на слънчевите филтри върху океана

Съдържание

Въздействието на слънчевите филтри върху океана

Океаните под заплаха

Океаните покриват две трети от нашата планета. Те са дом на богат източник на живот и регулират климатичния баланс със самото си съществуване. От тях зависи оцеляването на много популации и видове: морската екосистема се състои от няколко микро-екосистеми, които са от съществено значение за регулирането на съдържанието на кислород и въглероден диоксид в атмосферата, която дишаме.

  • Коралите - резерватът на морското биоразнообразие. Коралите са основна екосистема за възпроизводството и опазването на много морски видове.
  • Фитопланктонът: "зеленият бял дроб" на планетата. Фитопланктонът е основният производител на кислород (2/3 от кислорода, който дишаме). Той действа като биологична помпа за атмосферния CO2, като поглъща голяма част от емисиите, свързани с човешките дейности, и намалява тяхното въздействие върху климата.
  • Зоопланктонът: сърцето на хранителната верига. Зоопланктонът е основният консуматор на органични вещества в океаните и играе съществена роля във функционирането на морската хранителна верига.

Тази крехка екосистема днес е застрашена от различни фактори, които са причина за изчезването на стотици видове и изчерпването на ресурсите: глобално затопляне, покачване на морското равнище, прекомерна експлоатация на ресурсите и др. Но тя е застрашена и от замърсяването от слънцезащитните кремове и техните филтри, които сами по себе си представляват опасност за океаните. Тези щети са причина за изчезването на стотици видове и за значителното изчерпване на ресурсите. Сега трябва да действаме съвместно, ако искаме да спасим океаните си.

50% от морските видове са защитени от кораловите рифове. 500 милиона души зависят от екосистемата, която осигуряват кораловите рифове.

Корали в опасност

Коралите заемат централно място в морската екосистема. Те са хранителен ресурс и местообитание за много растения, бактерии и риби, предпазват почвите и бреговете от отмиване и/или ерозия и намаляват въздействието на ураганите и цунамитата. Затова коралите са жизненоважно звено в оцеляването на морските екосистеми. Те се откриват във всички морета и дълбочини и могат да живеят хиляди години. Днес обаче ¾ от кораловите рифове са застрашени от човека, а 30 % от тях вече са безвъзвратно загубени през последните 30 години, най-вече поради вредното въздействие на слънцезащитните продукти. 

av_solaires_engagement_corail_1x1_v1

Екологичното въздействие на слънцезащитните кремове върху океана

Разтворени в морето по време на плуване или разпръснати от вятъра на плажовете при използване на аерозоли, токсичните компоненти на слънцезащитните кремове се натрупват в пясъка и се отлагат на океанското дъно.

Фотосинтезата в опасност Сигурно сте виждали снимката преди почивния сезон. На повърхността на водата се образува тънък слой масло или пяна, който пречи не само на коралите и водораслите, но и на морската фауна, тъй като действа като отразяващ екран и възпрепятства фотосинтезата, която произвежда кислород, необходим за морските видове. Ефектът на снежната топка означава, че планктонът, който се храни с микроводорасли, също е засегнат и т.н. В крайна сметка страда почти цялата хранителна верига.

Токсични съставки за природата и морската фауна Слънцезащитните кремове, съдържащи вещества със синтетичен петролен произход, оказват вредно въздействие върху морската екосистема, като я увреждат трайно. Сред отговорните за това съставки попадат парабени, силикони и оксибензони, за които се подозира, че нарушават функциите на ендокринната система и са токсични за репродуктивната система на морските организми.

Разрушително въздействие върху водораслите и коралите

Химическите агенти в слънцезащитните кремове са причина за постепенното унищожаване на водораслите, а оттам и на коралите. Как причиняват поражения? Някои от тези вещества разрушават зооксантели, които са микроводорасли, живеещи в симбиоза с коралите. При контакт с вредни вещества зооксантелите умират, като повличат със себе си околните корали, които първо побеляват, а след това загиват само за 48 часа.   Но октокриленът също има вина: токсичността му върху коралите беше подчертана от екип изследователи от Океаноложката обсерватория в Баньол-сюр-Мер (Observatoire Océanologique de Banyuls-sur-Mer) в проучване, публикувано през 2018 г. в списание Analytical Chemistry, което доведе до забрана на токсичните слънцезащитни кремове, съдържащи това вещество, на островите Палау в началото на 2020 г.

 

av_solaires_effets-destructeurs_coraux_1x1 473x473
Добри практики

Добри практики

  • Всяка година изхвърляме около 25 000 тона слънцезащитен крем в океаните - това е 1 литър в секунда*
  • Необходими са 20 минути плуване, за да се отделят 25% от съставките на слънцезащитния крем в морската вода 
  • Смята се, че около 10% от коралите в света са пряко засегнати от UV филтрите**

*източник : Зелен кръст
**източник: проучване на Факултета по естествени науки на Политехническия университет в Марке, Италия

Запознайте се с нашия ангажимент за възстановяване на морските екосистеми
От същата гама

НАШИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ЗАЩИТА НА БЪДЕЩЕТО

Продукти за грижа за кожата Eau Thermale Avène, предназначени да защитават кожата и да зачитат океаните

Intense Protect Ултра водоустойчив флуид SPF 50 + Много висока слънцезащита

Intense Protect Ултра водоустойчив фл...

Предпазва - Хидратира

Спрей SPF 50+ за деца Много висока слънцезащита

Спрей SPF 50+ за деца Много висока сл...

Предпазва - Защитава

Спрей SPF 30 Висока слънцезащита

Спрей SPF 30 Висока слънцезащита

Предпазва - Защитава

Спрей SPF 20 Умерена слънцезащита

Спрей SPF 20 Умерена слънцезащита

Предпазва - Защитава

Обратно към началото