Атопична екзема

Съдържание

Атопична екзема

Това хронично възпалително кожно заболяване, известно като атопична екзема или атопичен дерматит, води до суха кожа, червени възпалителни лезии и понякога силен сърбеж. Обикновено се появява в ранна детска възраст и може да продължи до зряла възраст. Бъдете сигурни, че може да се облекчи и най-вече да се предотвратят обострянията.

 

Какво представлява атопичната екзема?

Атопичният дерматит е резултат от много фактори. Но той е преди всичко наследствен: ако и двамата родители са засегнати, вероятността детето да развие екзема е 8 от 10 . Този атопичен терен пречи на кожата да изпълнява правилно ролята си на защитна бариера. Тогава тя е по-пропусклива за алергени, присъстващи в околната среда, като полени или акари в домашния прах. 

Сблъсквайки се с тези агресивни фактори, но също така и с твърде сух въздух , недобре изплакнато пране или дразнещ перилен препарат, имунната система реагира бурно: зачервяване, сърбеж, възпаление и мокрене. Това са пристъпи на атопична екзема. Извън тези периоди кожата изпитва дискомфорт: тя не може да остане хидратирана.

av_peaux-sensibles_schema_eczema-atopique_1x1_v2 472x472 1 - Водата се изпарява прекомерно 2- Алергените преминават лесно
av_eczema-psoriasis_femme_fenetre_environnement_1x1_v2 472x472

Атопична екзема: адаптирайте средата си

За да помогнете на кожата си или на кожата на детето да изпълнява по-добре ролята си на защитна бариера, можете да вземете мерки! В жилищната среда, например, в лошо проветрен дом има милиони прахови акари, които могат да влошат атопичния дерматит. Затова проветрявайте редовно дома си (рано сутрин и късно вечер, за да избегнете попадането на полени, които също са причина за алергичен ринит), избягвайте килимите и мокетите в спалните, редовно пускайте прахосмукачка, бършете прах с влажна гъба и перете чаршафите си всяка седмица при температура поне 55°С. За дрехите, които са в пряк контакт с кожата, забравете дразнещия акрил и заложете на памука.

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

"Когато почиствате, не трябва да забравяте да носите ръкавици, тъй като те предпазват ръцете ви от дразнещи продукти".
Татяна

 

Как се облекчава атопичната екзема?

Атопичната екзема може да се лекува по време на и между обострянията.

По време на обострянето

По време на обостряне на атопичен дерматит се прилагат мехлеми, кремове или лосиони на кортикостероидна основа, за да се намали възпалението и да се облекчи зачервяването и сърбежът. Това е най-често срещаното лечение. Въпреки това могат да бъдат предписани антихистамини за облекчаване на силния сърбеж. Имуномодулаторите (които "модулират" реакцията на имунната система) също са показани при умерени до тежки форми на екзема. Но тези медикаменти не предотвратяват рецидивите.

Атопична екзема - лечение

Между обострянията

За да помогнем на кожата да възстанови бариерната си функция, нека преминем към основното лечение. То се състои в ежедневно нанасяне на емолиентен продукт за борба със сухотата на кожата и за разреждане на периодите на обостряне. Лосион, крем, балсам... От вас зависи да изберете текстурата, която е най-подходяща за вас или вашето дете. 

Правила за хидратиране - Деца

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Атопичният дерматит не причинява само физически дискомфорт. 

Атопичната екзема може да се отрази на психологическото ви здраве: стрес, тревожност, нарушения на съня, загуба на самочувствие и др. Не се колебайте да се обърнете към вашия лекар или към асоциация на пациентите, които могат да ви дадат ценни съвети как да се справяте с атопичния дерматит в ежедневието. Не сте сами: във Франция той засяга приблизително 4 % от хората на възраст над 15 години.

av_xeracalm_soothing concentrate_social_9_post_3282770114201_hd 472x472

 

Най-добри практики за успокояване на атопичен дерматит

Извън обострянията идеалното решение е редовно да използвате емолиентен крем, непосредствено след душ или вана. Нанасянето често е по-лесно върху леко влажна кожа. Загрейте крема в ръцете си, намажете с него тялото си и го разнесете с големи, широки движения, без да търкате. По този начин водата се запазва в епидермиса и бариерната му функция постепенно се възстановява. Това трябва да се повтаря всеки ден или дори няколко пъти на ден, за да бъде кожата еластична и копринено мека.

От същата гама

Нашите решения за третиране на кожа склонна към атопична екзема.

Продукти на Eau Thermale Avène, предназначени за успокояване на кожа склонна към атопична екзема

BEST SELLER
Термална вода

Термална вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Обратно към началото