Псориазис на скалпа

Съдържание

Псориазис на скалпа

Забелязали сте червени петна и малки люспи мъртва кожа по краищата на лицето и косата. Понякога те сърбят. Ами ако причината е псориазис на скалпа? Ето няколко съвета как да го разпознаете, предотвратите и облекчите.

av_eczema-psoriasis_cuir-chevelu_1x1_619_619

Разпознаване на псориазис на скалпа

Скалпът е едно от най-често срещаните места на псориазис, като засяга половината от всички страдащи от псориазис. Това хронично състояние на кожата се разпознава по червените петна с бяла мъртва кожа (люспи) отгоре. Псориазисът се причинява от прекомерно бързото обновяване на кожните клетки и се развива на пристъпи.
\nПсориазисът на скалпа може да се намира в горната част на челото, зад ушите и задната част на врата или дори да покрива цялата глава като каска. Псориазисът на скалпа причинява истински дискомфорт, често свързан със сърбеж, а лющенето на петната води до образуване на големи, сухи, бели люспи. Поради местоположението му психологическото въздействие обикновено е значително.

Псориазис

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

"Изминаха две години, откакто забелязах по скалпа си петна с диаметър от няколко сантиметра и корички, които падат като пърхот. Това псориазис ли е?"

 

Профилактика и лечение на псориазис на скалпа 

Диагнозата псориазис на скалпа трябва да бъде поставена от лекар или дерматолог. Те ще предпишат подходящо лечение под формата на гел, лосион, пяна, крем или шампоан, в зависимост от конкретното място. Ако псориазисът на скалпа е по-разпространен по челото, зад ушите и отзад на шията, помислете за овлажняване извън периодите на обостряне. Препоръчва се ежедневно нанасяне на емолиентен продукт, за да се предотврати изсушаването на кожата, което е често срещано при страдащите от псориазис. За целта изберете емолиентен продукт, който е достатъчно течен, за да улесни нанасянето. Той трябва да бъде подходящ за тази употреба, а посочените инструкции за употреба трябва да се спазват ...(напр. нанесете емолиентния продукт с върховете на пръстите върху скалпа с малки кръгови движения, оставете го за 3 часа или за една нощ, след което го отстранете с мек шампоан). Това ще ограничи образуването на люспи и сърбежа, които могат да бъдат сериозни при псориазис на скалпа. Разчесването на петната може да причини вторични инфекции и да доведе до феномена на Кьобнер, който засилва псориазиса.

Грижа и съвети против сърбеж

av_votre-peau_cicatrisation_ameliorer-aspect_1x1_619_619

Въпроси за псориазис на скалпа

Поради местоположението си, псориазисът на скалпа поражда определени въпроси.

Причинява ли косопад?

Не, псориазисът на скалпа сам по себе си не причинява косопад. Ако обаче не се лекува, той може да забави растежа на косата, тъй като косъмът се задържа в люспите. Разчесването също така прави косъма по-уязвим и чуплив.

Мога ли да боядисам косата си?

Можете, при определени условия. Например боядисването не се препоръчва по време на обостряне или върху раздразнена или наскоро разчесана кожа. Във всеки случай избирайте бои с естествени активни съставки вместо химически бои, които са потенциално дразнещи.

Живот с екзема и псориазис

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Псориазис на скалпа: няколко съвета за избягване на чесането.

Ако имате псориазис на скалпа, уверете се, че сте избрали много мек шампоан, тъй като всяко дразнене може да предизвика обостряне и съответно сърбеж. Четките и сушенето също трябва да са възможно най-щадящи.
\nКожата трябва да се мие внимателно и да се овлажнява ежедневно. Почистващо масло и емолиентен продукт например ще помогнат за "омекотяване" на люспите и ще ограничат сърбежа и чесането.
\nВ комбинация с лечението, предписано от вашия лекар или дерматолог, тези предпазни мерки ще ви помогнат да подобрите състоянието на псориазиса на скалпа.

 

Най-добри практики при псориазис на скалпа

Ежедневното хидратиране е в основата на рутинната грижа за псориазис на скалпа. За измиване на лицето и косата и овлажняване на чувствителните зони изберете продукти, специално разработени за суха кожа и сърбеж, и ги нанасяйте внимателно с върховете на пръстите. Кожата и косата също трябва да се подсушават възможно най-нежно.

От същата гама

Нашите решения за псориазис на скалпа

Продукти на Eau Thermale Avène, предназначени за успокояване на скалпа склонен към псориазис.

Релипидиращо почистващо олио

Релипидиращо почистващо олио

Подхранва - Успокоява - Почиства

Термална изворна вода

Термална изворна вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Релипидиращ балсам

Релипидиращ балсам

Подхранва - Успокоява - Хидратира

Успокояващ концентрат

Успокояващ концентрат

Подхранва - Успокоява - Възстановява

Обратно към началото