Живот с екзема и псориазис: Деца

Съдържание

Живот с екзема и псориазис: Деца

Екзема и псориазис: особената чувствителност на децата Заболяването от екзема или псориазис е почти постоянен източник на дискомфорт. Особено за най-малките. Сърбеж, липса на сън, стрес, понякога дразнене... тези две заболявания влияят на качеството на техния живот. Заедно можете да преодолеете това изпитание.

av_eczema-psoriasis_bebe_1x1_v1 472x472

Псориазис и екзема при деца: какви са разликите?

Псориазисът обикновено се появява при генетично предразположени хора. Проявява се с прекалено бързо обновяване на епидермалните клетки и хронично възпаление на кожата.
\nЕкземата, от друга страна, е комбинация от променена кожна бариера и по-голяма чувствителност на имунната система към алергени, което прави кожата по-чувствителна.
\nВъпреки че причините за тях са различни, двете състояния си приличат по много неща. И двете са хронични заболявания, характеризиращи се с редуване на обостряния и периоди на ремисия. Плаките са червени и могат да бъдат много сърбящи. Докато псориазисът при децата не е много разпространен, атопичната екзема засяга 10-15 % от децата под 7 години в Европа. 

 

Псориазис и екзема при деца: признаците, които не заблуждават

Пристъпите се характеризират с появата на плаки.
\nПри псориазис тези лезии са червени и люспести. При децата те рядко предизвикват сърбеж и засягат предимно зоните, където има триене: лактите, задната част на предмишниците, коленете, краката, долната част на гърба. Те могат да засегнат и скалпа, веждите, ушните канали. Или дори ноктите, дланите на ръцете или стъпалата на краката.

От друга страна, петната от атопична екзема (които се развиват обикновено при бебета и деца) често са по-малко плътни, по-слабо изразени и по-малко люспести от плаките при псориазис. Въпреки това те са сърбящи. При деца под едногодишна възраст те засягат определени части на лицето (чело, брадичка, бузи) и крайниците (крака, ръце). На възраст между една и две години екземата е по-разпространена по главата, шията и сгъвките. При деца над двегодишна възраст се засягат гънките (шия, под ушите, лакти, колене, седалище), ръцете, китките и глезените.

Псориазис при деца

Атопична екзема

Зони на екземата - лице и шия

Съвети против сърбеж за деца

 

av_eczema-psoriasis_enfant_rougeur_cou_1x1 472x472

Сърбежът и паренето, причинени от тези заболявания, са истинско страдание за децата и бързо се превръщат в източник на стрес със значително въздействие върху тяхното ежедневие.

av_carnets-experts_bebe_maman_1x1 472x472

 

Как да реагирате като
\nродители?

Ако детето ви страда от атопичен дерматит или псориазис, знаете колко трудно е понякога да се справите с него. Какво може да бъде по-обезкуражаващо от това да виждате как детето ви страда и да не знаете как да му помогнете? Преди всичко, дори ако тези заболявания са наследствени, не се чувствайте отговорни. От друга страна, вие трябва да играете определена роля. Можете да ги подкрепите и да им помогнете да се справят. Говорете с тях, насърчавайте ги да изразяват чувствата си. Важно е да не омаловажавате техния дискомфорт. И разбира се, идентифицирайте отключващите фактори и вземете активно участие в тяхното лечение.

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

 Пруритусът, това непоносимо усещане за сърбеж, е порочен кръг. С други думи, колкото повече се чеше детето ви, толкова повече ще иска да се чеше. Но е много трудно да се забрани на детето да не докосва петната си. За щастие има алтернативи. Когато ги засърби, насърчавайте ги да почешат плюшената си играчка, отвлечете вниманието им, като се занимавате с някаква физическа дейност...

Съвети против сърбеж

av_eczema-psoriasis_dermatologue_enfant_1x1_v1 472x472

Какво е 
\nлечението?

Лечението на екзема или псориазис включва трима основни участници: вашето дете, самите вие като родител и вашия лекар. На първо място, само медицински преглед (от педиатър, дерматолог или общопрактикуващ лекар) ще позволи да се постави точна диагноза, да се разбере по-добре заболяването и да се приложи най-ефективното лечение. Това зависи от няколко фактора, като например въздействието върху качеството на живот и тежестта на симптомите.

Лечение на атопична екзема.

Лечение на псориазис.

Как може да се предотврати появата на екзема и псориазис?

В допълнение към лечението можете да предприемете действия за предотвратяване на обострянията и сърбежа. Превенцията се основава на три стълба, които ще помогнат на детето ви да се чувства по-добре. Първият от тези стълбове е хидратацията. Терапия с емолиентен или хидратиращ продукт ще възстанови бариерната функция на кожата и ще предотврати ново обостряне. Можете да научите всичко за него в нашия материал за правилата за хидратация. 
\nВтори стълб: подходяща хигиена. Много родители смятат, че е по-добре да разредят къпането или вземането на душ на децата, страдащи от екзема или псориазис. И все пак хигиената е необходима. Как да избегнем дразненето на кожата при миене? Намерете отговора в нашия материал за подходящата хигиена. 

Последният стълб: избягвайте да се чешете, за да не повредите кожата. Това не е лесна задача. Но няма място за притеснения. И тук съществуват прости решения, като например използването на гладки камъчета. Вижте нашия специален материал. 

av_eczema-psoriasis_application_creme_produit_1x1_v1 472x472

ЕКЗЕМА И ПСОРИАЗИС ПРИ ДЕЦА: НАШИТЕ ОТГОВОРИ НА ВАШИТЕ ВЪПРОСИ

Да отделим вярното от невярното - за това сме тук.

Това е много старо вярване... но е само вярване. Нито едно от тези състояния не е заразно. И двете са хронични, възпалителни заболявания. Те се причиняват от кожни аномалии и фактори на околната среда, като алергени...

За съжаление не. Съществуващите лечения и грижи са за справяне със симптомите. Те са много ефективни, но целта им не е да накарат болестта да изчезне веднъж завинаги, а да лекуват симптомите по време на острата фаза и да предотвратят появата на нови пристъпи.

Да, така е. Стресът влияе на имунната система. То може да влоши или да предизвика влошаване на състоянието.

Да, разбира се. Бъдете внимателни обаче, тъй като хлорът и солта могат да предизвикат дразнене. Затова детето ви трябва да следва няколко инструкции. Първата е да нанесете защитен крем преди плуване. Той ще защити кожата. След плуване изплакнете с чиста вода. Накрая, преди обличане, нанесете емолиентен продукт.

Спа процедурите често се препоръчват на деца, склонни към атопия, или на деца, страдащи от псориазис. Те включват процедури с термална вода (вани, душове, питейни процедури и др.), семинари за здравна култура, които дават възможност на детето и неговите родители да научат повече за състоянието на кожата и неговото лечение, както и редовни медицински прегледи.

Нашите решения за млада, склонна към атопия кожа

Продукти на Eau Thermale Avène, предназначени да помогнат на вашето дете да се чувства по-добре в кожата си
av_xeracalm_balm_1_post_3282770114171_ld -2-

Гамата XeraCalm A.D

Обичам го, нямам повече зачервяване, сърбеж или обостряния. Кожата е мека.
Обратно към началото