Псориазис на лицето

Съдържание

Псориазис на лицето

Това не е най-често срещаното място на псориазис, но някои пациенти могат да имат псориазис по лицето. С няколко прости мерки обаче признаците на псориазис по лицето могат да бъдат намалени. Ето няколко съвета:

av_eczema-psoriasis_visage_1x1_619_619

 

Какво представлява псориазисът на лицето?

Лицевият псориазис не е най-често срещаният вид. Рядко се случва лицето да е единственото място с псориазис. Най-често псориазисът на лицето е всъщност псориазис на скалпа, който "преминава" върху челото. Но това не е системно: при децата е по-вероятно да се засегнат клепачите и кожата около устата. При възрастните той може да се открие и между веждите и в назолабиалните гънки - по-известни като линии на смеха

Зони на псориазис

Как да разпознаем псориазиса на лицето

Псориазисът на лицето може да наподобява или да се комбинира с други кожни заболявания. Себо-псориазисът например е комбинация от псориазис и себореен дерматит. Причинява се от гъбички и също се проявява със зачервени петна и люспи, най-често по мазните зони на лицето.
\nДоверете се на вашия дерматолог, който ще може да определи точно естеството на псориазиса на лицето и ще ви предпише подходящо лечение.

Лечение на псориазис

av_eczema-psoriasis_front_sourcils_1x1_619_619

Намаляване на псориазиса на лицето

Съществуват няколко начина да направите псориазиса на лицето по-малко видим.

Грим

Знаете ли защо има толкова много зелени коректори? Защото това е цветът, който неутрализира червеното. В комбинация с компактен фон дьо тен, той е идеален за маскиране на псориазис на лицето. За да избегнете влошаване на лезиите, е важно да избирате продукти за гримиране за чувствителна кожа, които можете да намерите в аптеките.
\nТези техники за прикриване, известни още като "медицински или терапевтичен грим", са много полезни за подобряване на самочувствието. Те могат да се използват както от жени, така и от мъже, и да повишат тяхното самочувствие. Но не забравяйте, че този вид корекция се прави само върху петна от псориазис. Две важни стъпки: хидратирайте лицето и участъците с псориазис с крем за чувствителна кожа непосредствено преди нанасяне на грима и вечер; завършете с премахване на грима с лосион, нанесен с върховете на пръстите, след което нанесете хидратиращ крем.

Слънце

Докато вятърът и студът обикновено обострят псориазиса по лицето, слънцето може да е полезно за него. Ако се излагате на слънце постепенно и умерено и ако предпазвате кожата си добре, ултравиолетовите лъчи могат да намалят възпалението на кожата и да сведат плаките до минимум . Обърнете се към вашия лекар за съвет.

Слънце и псориазис

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Псориазисът по лицето е особено чувствителен през есента и зимата.

Сухата кожа често е благоприятна среда за развитие на псориазис, и по-конкретно на псориазис по лицето, особено през есента и зимата. Това се дължи на климатичните условия, които причиняват сухота на кожата навън, като вятър и студ. Тя може да реагира и на внезапни промени в температурата, тъй като всеки стимул може да предизвика обостряне на псориазиса.
\nЗа да го предотвратите, не е нужно да забулвате лицето си! Първото нещо, което можете да направите, за да предотвратите псориазиса, е да се хидратирате.

Най-добри практики при псориазис на лицето

Не забравяйте да почиствате лицето си и да премахвате грима сутрин и вечер. Използвайте продукти, съобразени с псориазиса по лицето. Те не трябва да съдържат сапун и да са нежни; изберете лосиони или гелове, които могат да се нанасят с върховете на пръстите, за да избегнете триенето, което се получава при памучните тампони, които могат да бъдат твърде агресивни към кожата. Завършете с пръскане на успокояваща и антииритативна термална вода, за да омекотите кожата. За да хидратирате чувствителната си кожа, изберете емолиентни продукти, които образуват защитна бариера срещу увреждане на кожата. Нанасяйте ги нежно и редовно и кожата ще ви бъде благодарна!

От същата гама

Нашите решения за кожа склонна към псориазис на лицето

Продукти на Eau Thermale Avène, предназначени за успокояване на кожа склонна към псориазис на лицето

Термална изворна вода

Термална изворна вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Релипидиращ балсам

Релипидиращ балсам

Подхранва - Успокоява - Хидратира

Успокояващ концентрат

Успокояващ концентрат

Подхранва - Успокоява - Възстановява

Обратно към началото