Атопична екзема - Контактна екзема

Съдържание

Атопична екзема - Контактна екзема

Контактната екзема е алергична реакция, която води до локално раздразнение на кожата. Това възпалително състояние се появява, когато кожата влезе в контакт с конкретен алерген , което трябва да се ограничи максимално. Има решения за защита на кожата от свръхчувствителност и възпаление.

av_eczema-psoriasis_eczema-de-contact_mains_1x1_v1

Контактна екзема: Какви са симптомите? 

При появата на контактна екзема симптомите са различни при различните пациенти. Но във всички случаи първият признак е еритем(зачервяване), понякога последвана от едем (оток). След това се появяват везикули (малки мехурчета) и сълзене на течност поради разкъсване на мехурчетата. По клепачите, лицето и гениталиите кожата се подува и зачервява. Контактната екзема е особено засилена по ръцете и краката поради редовното триене. Пристъпите не оставят белези, освен ако кожата не остане в контакт с алергена. В този случай екземата става хронична: кожата се удебелява и се напуква. 

 

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

"В случай на повтарящи се и сърбящи петна по лицето или ръцете може да става въпрос за контактна екзема, за която трябва да се консултирате с дерматолог."

 

Тази кожна чувствителност се причинява от алергени от околната среда:

  • Алергени: метални съединения (никел), химични съединения в облеклото (бои, кожа и др.), консерванти (козметика, бои, перилни препарати), антибиотични и антихистаминови кремове, перуански балсам, лепила, растения, латекс и др.
  • Фотоалергени , които предизвикват контактна екзема при излагане на слънце: лекарства (антибиотици, диуретици, анксиолитици), някои продукти срещу гъбични инфекции на скалпа, ноктите и кожата, парфюми и масла, кремове за слънце и хигиенни продукти.
av_eczema-psoriasis_allergenes_1x1_v1

Реакция на кожата от две фази

Епидермалната реакция при контактна екзема протича в две фази:

Фаза на сенсибилизация. 

Тя може да продължи от няколко дни до няколко години. Алергена прониква в кожата, което провокира реакция на чувствителност. В отговор имунната ви система се активира: не се появяват симптоми, но клетките ви са били изложени на алергена.

Фаза на изява .

Кожата се сблъсква за втори път с алергена. Когато имунната система се активира, симптомите се появяват . Алергията започва от мястото на контакт и се разпространява. Контактната екзема се появява в рамките на 24 до 48 часа след контакт с алергена.

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Глезенът, лицето... как да открием виновника? 

Контактната екзема може да се появи по различни части на тялото в дните след излагане на алергена.
\nКонтактната екзема по китката, ушната мида или корема е типична реакция към никел (въпреки забраната му в Европа се среща в бижута, часовници и копчета). За ръцете често виновници са консерванти в хигиенни или козметични продукти. За екземи по тялото алергенът може да бъде открит в перилните препарати. За екземи по стъпалата често причина за реакцията са компонентите (формалдехид, лепило, гума, латекс и др.) в обувките. За екзема по лицето е възможно причината да се крие в ароматизатори и консерванти, които се съдържат в кремовете и гримовете. При гениталиите контактната екзема често се получава от презервативи (латекс) или кремове за епилация.

av_xeracalm_lipid-replenishing-cleansing-oil_5_post_3282770146790_hd

 

Най-добри практики за успокояване на контактната екзема

Най-добрият начин да избегнете контактната екзема е да се отървете от алергена. 

За да успокоите кожата си и да я предпазите от изсушаване, използвайте свръхобогатени продукти без сапун. Прилагането на емолиентен крем няколко пъти дневно поддържа добро ниво на хидратация и възстановява кожната бариера.

Обратно към началото