Екзема на корема и гърба

Съдържание

Екзема на корема и гърба

Екземата на корема и гърба е трудна за пренебрегване, тъй като сърбежът може да е много силен. Причините за нея са различни и може да се появи още през първите няколко седмици от живота на бебето. Обясняваме как да я предотвратите и облекчите.

av_eczema-psoriasis_dos_epaules_1x1 492x492

 

Как да разпознаем екземата на корема и гърба

Имате ли едно или повече червени петна по стомаха или гърба? Толкова ли ви сърбят, че ви се налага да се чешете през дрехите? Има голяма вероятност причината за този сърбеж да е екзема. 

Червените петна се появяват по време на обостряне, но знаете ли какво ги причинява? Това не е тривиален въпрос: много е важно да се установят причините за екземата на корема и гърба, за да се облекчи правилно и да се предотвратят рецидиви.

 

Какви са причините за екзема на корема и гърба?

Дали петната са много локализирани? На гърдите, около пъпа, в средата на гърба? Тогава може да сте алергични към веществата в крем или към никела в катарамата на колана или закопчалката на сутиена. Това е контактна екзема: кожата ви реагира на специфичен алерген.

Ако пък кожата ви като цяло е суха и чувствителна, а по други части на тялото се появяват червени петна, по-вероятно е да става въпрос за атопична екзема. 

Контактна екземаАтопична екзема

av_eczema-psoriasis_abdomen_1x1 492x492

Какво може да се направи, за да се облекчи екземата по корема и гърба на бебето?

Екземата на корема и гърба може да започне няколко седмици след раждането.

Екзема при бебета

При бебетата екземата на корема и гърба най-често е атопична. Атопичната кожа е суха и хиперреактивна, с възпалителни фази по време на обостряне. Обикновено петната са силно зачервени.

Екзема при бебета

Предприемайте действия всеки ден 

След като установите причините за екземата на вашето бебе и следвате препоръките на вашия личен лекар, дерматолог или педиатър, можете да предприемете действия за предотвратяване на по-нататъшно дразнене, например като почиствате и хидратирате кожата на детето с нежни продукти, избирате памучни дрехи и намалявате количеството на използвания перилен препарат при всяко пране.

Деца - Грижа и съвети против сърбеж

Слагам по-малко пране в барабана на пералнята и използвам по-малко перилен препарат, за да съм сигурна, че то се изплаква добре.

Нина

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Възможно е да облекчите екземата по корема и гърба по време на и между обострянията.

За да успокои деликатната и реактивна кожа, лекарят обикновено ви предписва крем с локален кортикостероид, който да се нанася в продължение на няколко дни върху червените петна, които са признак на възпаление. Но за да се разредят пристъпите, кожата на корема и гърба трябва да се хидратира ежедневно. Редовната употреба на емолиентен продукт ще позволи постепенното възстановяване на защитната бариера.

Екзема - какво е лечението?

AV_Xeracalm AD_Lipid-replinishing cream 200ml_4_social_post_3282779405553_LD 492x492

 

 

Най-добри практики при екзема по корема и гърба

За корема е лесно: след като разпределите емолиентния продукт в ръцете, го разнесете с големи кръгови движения по цялата повърхност. За гърба можете също така да помолите близък човек да приложи лечението. 

 

От същата гама

Нашите решения за кожа склонна към екзема на корема и гърба

Продукти на Eau Thermale Avène, предназначени за успокояване на кожа склонна към екзема по корема и гърба.

XERACALM A.D. Свръхобогатен сапун

XERACALM A.D. Свръхобогатен сапун

Подхранва - Успокоява - Почиства

EAU THERMALE Термална изворна вода

EAU THERMALE Термална изворна вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Обратно към началото