Зони на псориазис

Съдържание

Зони на псориазис

Тъй като има различни видове псориазис, могат да бъдат засегнати много зони на тялото. Нека разгледаме различните зони от главата до петите.

Псориазис на скалпа

Псориазис на скалпа

Скалпът е често срещано място за псориазис, тъй като 50-80 % от хората с псориазис в крайна сметка имат засегнат скалп. Но това е и особено деликатна зона за лечение.

Дотолкова, че понякога се нарича "укрепена зона".

"Деликатен"? Не се притеснявайте. Има ефективни лечения, които могат да въздействат върху възпалението и бързо да намалят сърбежа.

Псориазис на скалпа
Псориазис на лицето

Псориазис на лицето

Тъй като засяга най-видимата част от тялото, псориазисът на лицето може да бъде много труден за понасяне. Въпреки че не е много разпространен и засяга по-често децата (клепачи и устни), отколкото възрастните (чело, вежди и нос), той оказва социално и естетическо въздействие върху пациентите. Няма нужда да се притеснявате. Съществуват ефективни решения. Нежно почистване на лицето, хидратация, грим... ще ви разкажем за всичко.

Псориазис на лицето

Псориазис на ръцете и краката

Тъй като засяга дланите на ръцете и/или стъпалата, палмоплантарният псориазис може да изглежда не толкова притеснителен в ежедневието. Но той крие истинската си същност. Лезиите, разположени в тези зони, са сухи, възпалителни и причиняват пукнатини. Това затруднява ръчните дейности или ходенето. И тук има ефективни лечения. С малко търпение (защото кожата в тези области е по-дебела), хигиена и подходящи процедури можете да го преодолеете. 

Псориазис на ръцете и краката

ПСОРИАЗИС НА НОКТИТЕ

Когато ви казват, че псориазисът може да засегне всяка част на тялото, ето и една неочаквана: ноктите. И все пак около 80-90 % от пациентите през живота си развиват заболяване на ноктите , което няма нищо общо с псориазиса на ръцете. Следователно трябва да се проведе специфично лечение.

Зони на триене

Има зони, които са по-конкретно засегнати от псориазис: тези, които са изложени на триене (лакти, колене, долна част на гърба и др.). Като изберете подходящото облекло и оставите лечението да действа, плаките ви скоро ще бъдат далечен спомен.

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Пазете се от феномена на Кьобнер
\n
\n 
Както знаете, най-добре е да не травмирате кожата, засегната от псориазис. За това има изненадваща причина, известна като феномен на Кьобнер. Това е появата и развитието на нови лезии върху здрава кожа, която току-що е претърпяла травма, като търкане, драскане, стегнати дрехи, слънчево изгаряне... Затова имаме един съвет: поглезете кожата си.
Псориазис: и в интимните зони

Псориазис: и в интимните зони

Интимните ни зони не са имунизирани срещу псориазис. Феномен табу... но често срещан. Той може да причини парене и лесно може да се сбърка с гъбична инфекция. И в този случай бъдете сигурни, че симптомите могат лесно да се лекуват, по-конкретно благодарение на подходящи грижи и щадяща хигиена.

Псориазис на интимните зони
Псориазис: множество засегнати зони едновременно?

Псориазис: множество засегнати зони едновременно?

Остава един въпрос: дали псориазисът може да засегне различни зони? Това е възможно, тъй като псориазисът рядко се проявява изолирано. Възможно е човек да има повече от една форма на псориазис по едно и също време или да има различни форми на псориазис по различно време.

Псориазис

НАШИТЕ ОТГОВОРИ НА ВАШИТЕ ВЪПРОСИ

Псориазис: Да отделим вярното от невярното - за това сме тук.

Вярно е, че домакинските продукти могат да предизвикат раздразнение на кожата. Ако трябва да миете чинии или да почиствате, носете защитни ръкавици с памучна подплата (предлагат се в аптеките), за да избегнете триене и изпотяване.

Обикновеното епилиране наистина може да предизвика разрастване на плаките. Дразненето може да доведе до феномена на Кьобнер. Освен това топлите и студените епилиращи продукти предизвикват промяна в температурата на кожата. А издърпването на космите е още по-агресивно. Затова за предпочитане е внимателното бръснене.

Няма единен отговор. Някои пациенти описват, че гениталният им псориазис се влошава при използването на презервативи, а други обясняват, че презервативите улесняват половия акт, тъй като намаляват травмите от триенето.

av_xeracalm_balm_1_post_3282770114171_ld -2-

Нашите решения срещу псориазис с продукти на Eau Thermale Avène, предназначени да ви помогнат да се чувствате по-добре в кожата си

Обичам го, нямам повече зачервяване, сърбеж или обостряния. Кожата е мека. Разгледайте нашите продукти против сърбеж
Обратно към началото