Различни локализации на екземата

Съдържание

Различни локализации на екземата

Суха кожа, зачервяване... Екземата може да засегне всички части на тялото. Засегнатите зони са различни при различните хора. Локализациите им също зависи от вида на екземата. В зависимост от възрастта, атопичната екзема засяга по-специфично определени зони, . При контактната екзема засегнатата зона е тази, която е била изложена на алергена. Ето един преглед.

Атопична екзема: локализация при бебета

Атопичната екзема се появява средно на около 3-месечна възраст и се развива с повече или по-малко редовни обостряния, които съвпадат с никненето на зъбките и инфекциите на носоглътката. След това лезиите придобиват вид на малки червени петна.
\n
\nПри бебета на възраст под една година тази екзема засяга симетрично предимно изпъкналите части на лицето, като челото, брадичката и бузите. Но понякога и краката, ръцете и гънките на шията. От друга страна, носът и седалището са най-пощадени. 
\n
\nСлед това, на възраст между една и две години, петната от екзема напускат тези изпъкнали зони и се локализират в гънките на лактите и краката, зад ушите, по главата и шията.

Фокус върху екзема при бебета

Фокус върху екзема на ръцете и краката

av_eczema-psoriasis_bebe_1x1_v1
av_eczema-psoriasis_enfant_demangeaisons_bras_1x1

Атопична екзема при деца и юноши

От двегодишна възраст до юношеството лезиите на атопичната екзема придобиват белезникав вид. Те се преместват в различни зони на лицето: клепачите, около устата или зад ушите, но също така и в свивката на лакътя, на задната част на коленете, ръцете, китките и глезените.

Имайте предвид, че в повечето случаи атопичната екзема изчезва в юношеска възраст.                  

 

Дали петната са много локализирани? На гърдите, около пъпа, в средата на гърба? Тогава може да сте алергични към веществата в крема или към никела в катарамата на колана или закопчалката на сутиена. Това е контактна екзема: кожата ви реагира на специфичен алерген.
\n
\n Ако пък кожата ви като цяло е суха и чувствителна, а по други части на тялото се появяват червени петна, по-вероятно е да става въпрос за атопична екзема.

Фокус върху екземата на ръцете

Фокус върху атопичната екзема

Живот с екзема и псориазис - деца

 

Атопична екзема: кои зони са засегнати при възрастните? 

Около 10 % от пациентите продължават да страдат от атопична екзема и в зряла възраст. При този вид кожно заболяване петната са червени, плътни и подобни на лишеи. Локализацията е различно от тази при атопичната екзема в детска възраст. Най-често се засягат ръцете и лицето, особено клепачите, както и големите гънки (лакътната извивка, задната част на коленете).

Фокус върху екземата на очите и клепачите

Фокус върху екземата на ръцете и краката

"Когато бях на около 18-20 години, екземата ми изчезна. Въпреки това имам екзема, която се появи отново на ръката ми. Аз съм на 38 години, но ръцете ми изглеждат като на 70-годишна жена".

Карол

Екзема: печелившото трио от терапии

Независимо от локализацията на атопичната екзема (лице, длани, ръце, крака и т.н.), лечението се основава преди всичко на локални грижи. Първата стъпка е нежна и подходяща хигиена, за да се предотврати по-нататъшно изсушаване и дразнене на кожата.

Вашият лекар може да ви предпише лекарство за успокояване на възпалението (дермокортикоиден крем). Основното лечение, което включва ежедневно нанасяне на емолиентен продукт, има за цел да се справи със сухотата на кожата и да възстанови бариерната ѝ функция. 

И накрая, алтернативите на разчесването могат да ви помогнат да се справите със сърбежа. 

Живот с екзема и псориазис

Екзема - Подходяща хигиена

  • <span class="ezstring-field">av_eczema-psoriasis_enfant_maman_dermatologue_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_eczema-psoriasis_application_produit_bras_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_eczema-psoriasis_massage_4x5</span>

Контактна екзема: алергична реакция

Това, което се нарича контактна екзема, всъщност е алергия. Контактът на кожата с даден продукт или предмет може да предизвика възпалителна реакция. Тази екзема се проявява като кожни лезии (обриви) и сърбеж (пруритус). Зоните, в които се появява зачервяване, съответстват на зоната на контакт с алергена. Това е истинско доказателство за причината за алергията.

Контактна екзема

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Предотвратяването на рецидивите на контактната екзема се свежда до избягване на алергена. Но това не винаги е лесно. Особено ако сте изложени на риск в професионална среда. В този случай е необходимо да се защити кожата (ръкавици, защитно облекло... Без да забравяме използването на бариерни кремове като Avène Cicafalte hands), което позволява рискът да се намали . Да не говорим за поддържането на навици за нежна хигиена с почистващ продукт без детергенти и добра хидратация с емолиентен продукт.

Лечение на контактна екзема

Контактна екзема: могат да бъдат засегнати всички части на тялото 

Скалп, уши, устни, шия, подмишници, корем, гръб, ръце, крака... Всяка част от тялото може да бъде засегната от контактна екзема.
\n
\nВ ежедневието ни алергените имат основно четири източника. Дрехите: сред най-често срещаните са боите за дрехи, кожата, лепилото или гумата на обувките или никеловите аксесоари (катарама на колана, копчета за панталон, обеци и др.).

Друг източник е козметиката: парфюм, шампоан, дезодорант, боя за коса, лак за нокти и др.
\n
\nНа трето място се нареждат лекарствата, прилагани върху кожата, като антисептици или противовъзпалителни кремове, следвани от професионалните алергени.

Фокус върху екземата на корема и гърба

Фокус върху екземата на лицето и шията

Фокус върху екземата на ръцете и краката

НАШИТЕ ОТГОВОРИ НА ВАШИТЕ ВЪПРОСИ

Да отделим вярното от невярното - за това сме тук.

Това е вярно. Някои контактни алергии могат да се получат от ръцете. Пример? Лак за нокти, който може да не е предизвикал реакция върху пръстите, но може да предизвика алергия в друга област, например върху клепачите, лицето и шията.

Вярно. След години използване на един и същ парфюм или миене с един и същ душ гел, алергичната реакция може да се появи внезапно... Всъщност има латентен период между първото излагане на алергизиращото вещество и появата на симптомите. Този период може да варира от няколко дни до няколко години. С други думи, можете внезапно да станете алергични към продукт, който досега не е причинявал никакви проблеми.

Невярно. Недобрата хигиена няма нищо общо с развитието на екзема. От друга страна, прекаленото миене или използването на продукти, които съдържат дразнещи вещества, може да предизвика появата на огнища на екзема.

Нашите решения за грижа на кожата

Продукти за грижа за кожата на Eau Thermale Avène, предназначени да ви помогнат да се чувствате по-добре в кожата си
av_xeracalm_balm_1_post_3282770114171_ld -2-

Гамата XeraCalm A.D

Обичам го, нямам повече зачервяване, сърбеж или обостряния. Кожата е мека. Разгледайте нашите продукти против сърбеж
Обратно към началото