Ръце, крака, лакти и колене: специфичен псориазис

Съдържание

Ръце, крака, лакти и колене: специфичен псориазис

Псориазисът може да засегне всички части на тялото. Горните и долните крайници не правят изключение. Могат да бъдат засегнати сводовете, дланите на ръцете или ноктите ви. Същото важи и за "зоните на триене" на лактите и коленете.

av_xeracalm_soothing concentrate_social_8_post_3282770114201_hd 492x492

 

Деликатни крайници

Псориазисът може да затрудни ходенето, ако се развие по стъпалата или пръстите на краката, и здрависването, когато са засегнати дланта, пръстите или ноктите. Всички тези зони са чувствителни. Когато сухите люспи паднат, кожата се оголва, поради което може да кърви и да се появят малки пукнатини. Като се грижите за псориазиса, включително чрез ежедневно нанасяне на емолиентен продукт, пристъпите могат да намалеят и да се разсеят: ще се чувствате по-спокойни и непринудени на обществени места.

За да противодействате на усещането за стягане при псориазис, е важно всеки ден да нанасяте овлажняващ продукт под формата на крем, лосион или балсам.

Палмоплантарен псориазис

Палмоплантарният псориазис засяга сводовете на стъпалата и дланите на ръцете. В тези зони кожата лесно се раздразва. Дланите на ръцете са в постоянен контакт с външния свят. За да избегнете раздразване и възпаление на лезиите на много сухата кожа, използвайте продукти за грижа без сапун с неутрално физиологично pH, избягвайте гореща вода, когато си миете ръцете и краката, и ги подсушавайте внимателно чрез потупване. И накрая, обличайте се и се събличайте внимателно: пустулите, които често се свързват с този вид псориазис, могат да затруднят обличането на пуловери и чорапи заради малките нишки, които се закачат за кожата. За да защитите ръцете си, носете ръкавици, когато миете съдове, и редовно нанасяйте възстановяващ и предпазаващ крем за ръце (Cicalfate Hands): неговият ефект на "втора кожа" е ефективен срещу дразнещи продукти.

av_eczema-psoriasis_mains_bras_1x1 492x492

Когато псориазисът достигне до ноктите

Псориазисът по ноктите вероятно ще изчезне спонтанно:

Избягвайте маникюра и твърде късите нокти, за да намалите малките травми по кожата. Предпазвайте се от влага, за да предотвратите разпространението на бактерии и гъбички, или използвайте терапевтичен лак за нокти, за да ги предпазите от триене.

Консултирайте се с вашия дерматолог/ревматолог в случай на възпалителна болка в ставите, подуване и скованост на пръстите. Ако имате псориатичен артрит, който често е свързан с псориазис на ноктите, ще получите подходящи грижи.

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Избягвайте тютюнопушенето при псориазис на ръцете и краката!

За да оптимизирате ефективността на лечението на псориазис на ръцете и краката, избягвайте тютюнопушенето.

 Никотинът и тютюневите изделия отслабват кожата и имунната система и стимулират възпалителните механизми. Поради тези причини тютюнопушенето увеличава риска от развитие на псориазис на ръцете и краката. Особено при жените (които са по-чувствителни към влиянието на тютюнопушенето заради своите хормони), тютюнопушенето може дори да влоши ефективността на лечението на тази конкретна форма на псориазис. Добрата новина е, че вече е доказано, че спирането на тютюнопушенето води до бързо подобрение на псориазиса на ръцете и краката.

 

Нежно хидратирайте кожата.

За да се погрижите за псориазиса си, нанесете върху крайниците си: Кремове без аромати, подходящи за суха кожа. Изберете омекотяващата текстура, която ви харесва най-много, за да превърнете този ритуал в нежно и приятно изживяване. Нанесете крема на тънки слоеве, като първо го разнесете между ръцете си. Това е идеалният начин да го нанесете нежно и ефективно, без да използвате твърде много продукт наведнъж.

Грижа и съвети против сърбеж

av_eczema-psoriasis_application_creme_bras_1x1 492x492
От същата гама

Нашите решения за успокояване на кожа склонна към псориазис

Продукти за грижа за кожата на Eau Thermale Avène, предназначени за успокояване на ръцете и краката

BEST SELLER
Термална вода

Термална вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Обратно към началото