Как се лекува псориазис

Съдържание

Как се лекува псориазис

Псориазисът е хронично, непредсказуемо и трудно за контролиране заболяване. Но е възможно да облекчите сърбежа и сухотата на кожата, за да предотвратите риска от рецидив. Накратко, за да контролирате и разредите обострянията. Нека разгледаме тези решения, които могат да променят живота ви!

av_votre-peau_cicatrisation_ameliorer-aspect_1x1 472x472

 

Лечение, адаптирано към ВАШИЯ псориазис

Всеки пациент има собствено лечение, адаптирано според няколко критерия: тежестта на заболяването, засегнатата зона, начина на живот и въздействието на заболяването върху неговото ежедневие. Някои противопоказания и фамилна анамнеза също могат да окажат влияние при избора на стратегия за лечение. Затова е важно да имате доверие на Вашия лекар. Това персонализиране на лечението е от съществено значение за възможно най-доброто облекчаване на псориазиса и за подобряване на качеството на живот.

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

"Организирането на лечението се основава на употребата на локално лечение при умерени и леки форми, които могат да се комбинират с [лекарства], предназначени за средни и тежки форми".

 www.dermato-info.fr, Френско дружество по дерматология

 

Допълнителни подходи за лечение на псориазис

Първата стъпка при лечението на псориазис е да се избягват отключващите фактори: в зависимост от случая това може да е слънцето, стресът и др. Вашият дерматолог ще ви предложи редуване на лечение при фази на обостряне и по-леко поддържащо лечение. Във фазата на обостряне се предписва локално лечение: дермокортикоиди и/или аналози на витамин D3. В случай на резистентност към последните се използват общи лекарства (ретиноиди, метотрексат, циклоспорин, апремиласт). Фототерапията се използва за избелване на кожни лезии. Лечението се провежда три пъти седмично в продължение на два месеца. Подходящият грим, спа процедурите, редовните медицински прегледи, психологическите грижи и релаксацията също подобряват качеството на живот.

Хидротерапия при екзема и псориазис

av_instit-doctor-skin-patient-hdrvb-square 472*472

За какво са подходящи хидратиращите продукти?

Емолиентни продукти за омекотяване и грижа за кожата.

Емолиентните продукти намаляват сухотата на кожата (ксероза), успокояват възпалението и успокояват сърбежа (пруритус). Те са много полезни за пациенти, при които лечението изсушава кожата (орални ретиноиди и ПУВА терапия).

Тези хидратиращи продукти се използват по време на обостряне на заболяването в комбинация с локална терапия. Тези емолиентни продукти трябва да се прилагат ежедневно за постигане на възможно най-добра ефективност при лечението на псориазис! 

Правила за хидратиране

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Лекувайте правилно псориазиса на вашето дете 

Макар и рядко, децата също могат да развият псориазис. Важно е да предотвратите изсушаването на кожата на детето, като я хидратирате нежно и редовно. Избирайте гелове без сапун и продукти с неутрално pH. Те запазват хидролипидния филм без да изсушават епидермиса. Друг съвет е да се уверите, че водата под душа или във ваната на детето е хладка. Горещата вода води до изсушаване на кожата и активира възпалението, а оттам и псориазиса. Препоръчва се и психологическа подкрепа за децата, за да се ограничи ефекта върху тяхното благосъстояние.

Псориазис при деца

av_xeracalm_lipid-replenishing-cleansing-oil_7_post_3282770146790_ld_1-1 472x472

Студ, слънце... съвети за устойчива кожа!

За защита на кожата от външни въздействия:

  • Ограничете времето, прекарано под душа, до 5-10 минути. Ако водата е много твърда, тя ще изсуши кожата, затова използвайте деликатни хигиенни продукти без сапун.
  • След душ нанесете емолиентен продукт. Избирайте овлажняващи продукти без аромати, разработени за чувствителна кожа.
  •  Слънцето може да бъде полезно, но може да бъде и вредно. Нанасянето на слънцезащитен крем също ще предпази кожата ви, особено ако псориазисът засяга вашето лице. 

Грижа и съвети против сърбеж

Слънце и псориазис

Обратно към началото