Слънце и псориазис

Съдържание

Слънце и псориазис

Слънцето е полезно за вашето настроение. То е подходящо и за повечетото хора с псориазис, но само ако вземете няколко предпазни мерки. Ето кои са основните принципи за максимално използване на слънчевите лъчи.

AV_ Sun Care_Tinted Fluid 50-_Social_3282770112689_HD 472x472

Псориазис: когато слънцето намалява симптомите

Дебели плаки по кожата, които са зачервени и люспести поради натрупването на мъртва кожа: това е най-честата проява на псориазис, който е хронично кожно заболяване. 

Добрата новина е, че при по-голямата част от хората с псориазис външният вид на лезиите се подобрява от слънчевата светлина. Ултравиолетовите лъчи намаляват възпалението на кожата и свеждат до минимум появата на плаките. Излагането на слънце обаче трябва да бъде постепенно и умерено. Трябва да се вземат обичайните защитни мерки: слънцезащитен крем, шапка, излагане на слънце в най-благоприятните часове и т.н.

 Причини за псориазис

Псориазис: когато слънцето влошава симптомите

Въпреки че слънцето е полезно за повечето хора с псориазис, то може да бъде и вредно. Например, ако сте изложени на твърде много слънце, слънчевото изгаряне може да доведе до разрастване на псориазиса и нови лезии в незасегната преди това зона. Това се нарича "феномен на Кьобнер".

Също така внимавайте за някои лекарства с фотосенсибилизиращо действие (реакция на кожата след излагане на слънце). Можете да ги разпознаете по логото на опаковката им: слънце в червен триъгълник. 
\nИ накрая, както и при всички останали, прекомерното излагане на слънце увеличава риска от развитие на рак на кожата. Затова бъдете внимателни и се излагайте умерено.

Псориазис

av_eczema-psoriasis_plaques-rouges_1x1 472x472

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

"Осъзнайте, че псориазисът не винаги реагира по един и същи начин при различните хора. Аз съм от южната част на Франция, където рискът от излагане на слънце е доста висок. Спомням си една плака на рамото ми, която винаги беше изложено на слънце и никога не изчезваше. Докато други, които се излагаха по-рядко, се подобряваха значително, когато се наслаждавах на плажа!"

Натали, пациент, използващ хидротерапия и доброволец на Асоциацията на пациентите с псориазис във Франция

https://francepsoriasis.org

Слънце в кабина

"Изкуственото" слънце също се използва за лечение на псориазис. Но не какво да е слънце.

Фототерапия

Извършва се от дерматолог и се състои в излагане на пациента, страдащ от псориазис, на ултравиолетови лъчи, за да се намалят лезиите, когато те са големи. Това лечение обикновено е ефективно, но е ограничено във времето, за да не се излага кожата на прекомерен риск от рак.

Какво ще кажете за солариумите?

Използването на ултравиолетови лъчи за лечение на псориазис трябва да се извършва под лекарско наблюдение. С други думи: забравете за ултравиолетовите лъчи в салона за красота или солариума.

 

Лечение на псориазис

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Хидратираната кожа е по-малко податлива на псориазис. След слънцето помислете за крем!

Преди да излезете на слънце, сте нанесли слънцезащитен крем. Това е добре. Но не се колебайте да нанесете още един слой след излагане, този път с емолиентенкрем. Той хидратирагорните слоеве на кожата и образува мазен филм, който предпазва кожата от дехидратация. Кожата ви е по-малко суха и не е толкова уязвима. Използвайте след излагане на слънце, но също и през цялата година: кожата ви ще бъде по-здрава при външни въздействия и ще се противопоставя по-добре на сърбежа - фактор, който влошава псориазиса.

av_xeracalm_lipid-replenishing-cleansing-oil_7_post_3282770146790_ld_1-1 472x472

Най-добрите практики за успокояване на псориазис

Първото нещо, което трябва да направите след излагане на слънце, е да измиете всички следи от слънцезащитен крем. Отдайте предпочитание на бърз и топъл душ пред дълга и гореща вана, която може да изсуши кожата ви. За да съхраните защитния филм на кожата, изберете гел, блокче или дерматологично олио без сапун. След като подсушите внимателно кожата, нанесете емолиентния продукт. Започнете с нанасянето на емолиент между ръцете си, след което разнесете крема по цялото тяло. Накрая масажирайте крема с широки, нежни движения.

Обратно към началото