Псориазис и екзема при възрастни: нашите съвети за грижа и справяне със сърбежа

Съдържание

Псориазис и екзема при възрастни: нашите съвети за грижа и справяне със сърбежа

Екзема и псориазис: Как да облекчим сърбежа?

Защо екземата и псориазисът предизвикват сърбеж? 

Както знаете, желанието да се почешете никога не е приятно. То може да ни застигне в най-неподходящия момент и да заеме всичките ни мисли! Това може да се отрази значително на качеството на живота ни. Когато става въпрос за екзема и псориазис, знаете ли откъде идва желанието да се чешете? Има много причини. Възможно е да имате възпаление по време на обостряне. Възможно е обаче кожата ви да е суха или дори да сте попаднали в неочаквана ситуация: тревога, стресови събития и др. които могат да предизвикат появата на.. Това е порочен кръг: колкото повече се чешете, толкова повече ви сърби. Ето защо е важно да действате в тези различни области, за да си възвърнете комфорта. 

100% от пациентите с атопичен дерматит, както деца, така и възрастни, чешат кожата си.

Жоел Нонни, ръководител на образователните семинари за здравето на кожата - Avène Spa

Първо хидратация

Ключът към борбата със сърбежа е хидратацията. Защо? Просто защото това не само успокоява, но и предотвратява сърбежа. И решения не липсват. Първо, продуктите за грижа за кожата с омекотяващ ефект могат да се използват за овлажняване на кожата. В идеалния случай омекотяващите средства трябва да се прилагат веднъж или два пъти дневно. Малък съвет: винаги дръжте една тубичка под ръка в чантата си или в чекмеджето в офиса.

Можете също така да включите термална изворна вода в лечението си. Няколко обилни впръсквания и поставянето на напоени компреси ще ви помогнат да успокоите кожата си. Допълнителен съвет: студът успокоява сърбежа. 

Избягване на сърбежа: какви са ползите от емолиентните продукти?

Как да използвате вашия емолиентен продукт

 

1. Няколко пъти на ден

Използвайте емолиентния продукт ежедневно след измиване. Вземете обилно количество крем и го разнесете между ръцете. Нанесете го върху лицето и тялото си. През деня нанасяйте отново емолиентния продукт, ако се появи сърбеж.

2. Как да разнесете правилно крема

За лицето нанесете крема внимателно с върховете на пръстите. За останалата част от тялото нанесете широки движения върху кожата, без да разтривате. Разтриването на кожата, за да попие емолиентния продукт, допълнително ще влоши състоянието ѝ.

 

Сърбеж: не се поддавайте на изкушението

Когато сърбежът започне, най-добре е да избягвате разчесването. Защо? Защото това е истински порочен кръг. Разчесването причинява лезии и увеличава риска от вторична инфекция. Това ви кара да искате да се почешете още повече.

Всъщност пет минути чесане могат да забавят ефекта от лечението с петнадесет дни. 

А ако изкушението да се почешете е твърде силно, действайте внимателно, с плоската част на ръката си, с масажен валяк или с гладки камъчета. Можете да разчитате и на успокояващите свойства на студа: например като използвате гладки камъчета, които са били съхранявани в хладилника. Защо да не използвате охлаждащи компреси или торбичка със замразен грах, които да оставите за 10 минути? Внимавайте да не ги прилагате директно върху кожата. 

От същата гама

Нашите решения за сърбяща кожа

Продукти за грижа за кожата на Eau Thermale Avène, предназначени за успокояване на атопична кожа

BEST SELLER
Термална вода

Термална вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Обратно към началото