Екзема на лицето и шията

Съдържание

Екзема на лицето и шията

Екземата може да се появи по всички части на тялото. Лицето (бузи, чело, устни или уши) и шията не са пощадени от червени петна и сърбеж. За щастие има решения за облекчаване на дискомфорта по време на обострянето и за защита на фината и деликатна кожа на лицето.

av_eczema-psoriasis_cou_1x1_619_619

Причини за екзема на лицето и шията

Екземата по лицето и шията може да бъде атопична или контактна. В случая с лицето тя засяга повече бебетата и възрастните. Екземата на шията е често срещана при децата. 
\nКогато става въпрос за алерген, той може да се съдържа в червило или бижутерия, съдържаща никел. Алергенът може да е попаднал върху лицето и чрез ръцете, например чрез лак за нокти, или чрез въздуха, който разпръсква по-специално полени. Затова шията е сериозно изложена на риск, защото често я докосваме, без да го осъзнаваме. А през зимата тя е в контакт с много предмети, като например етикетите на пуловерите или вълнените шалове, които могат да раздразнят кожата.

Контактна екзема

Атопична екзема

Когато петната от екзема достигнат до лицето, заболяването е видимо и погледите на околните могат да се окажат неприятни за понасяне.

Стефани МерхандОсновател на Френската асоциация за екзема Associationeczema.fr

 

Екземата може да засегне и ушите

Зачервяване на ушната мида, струпеи в гънките, болка или дори странно усещане. Екземата понякога се появява по ушите . Когато в гънката под ушната мида се появи пукнатина, най-вероятно става въпрос за атопична форма. Но контактната екзема също е често срещана в тази зона. Препоръчваме ви да търсите за следните причини: бижута, обеци, мобилни телефони, слухови апарати, шампоан, боя за коса или дори капки за уши.

av_eczema-psoriasis_oreilles_1x1_619_619

Облекчаване на симптомите на екзема на лицето и шията

Ето основните правила за облекчаване на пристъпите на екзема и за дългосрочно успокояване на кожата на лицето.

Предотвратяване на пристъпи на екзема по лицето и шията

Въпреки че лечението на огнища на екзема по лицето и шията обикновено представлява локално лечение на базата на кортизон или локален имуносупресивен мехлем, кожата трябва да се възстановява и извън огнищата на екзема. За да намалите реактивността и да разредите обострянията, нанасяйте емолиентен продукт всеки ден.

Успокояване на кожата на лицето и шията на бебето

При бебетата екземата се появява по скалпа, бузите и в гънките на шията. Понякога червенитепетна се причиняват и от слюноотделяне. За да намалите обострянията, нанасяйте подходящ емолиентен продукт няколко пъти дневно. За лечение на огнището може да се предпише дермокортикоид.

Екзема при бебета

Лечение

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Как се справяте с екземата около устата?

Когато около устата и по устните се появят струпеи и сълзене, това е огнище на екзема. Независимо дали става въпрос за атопична или контактна екзема, прилагането на локален кортикостероид осигурява бързо облекчение на свързания с нея сърбеж. Но това лечение не е достатъчно. От съществено значение е да нанасяте старателно емолиентен продукт, дори когато няма обостряния. Кожата ще бъде по-добре хидратирана и защитена и ще можете да разредите кризите. Също така трябва да избягвате да докосвате и облизвате устните си, за да предотвратите стимулиране на дразненето. Друг съвет: ако сте музикант, причината за дерматита може да е вашият инструмент - например тромпет или кларинет.

av_eczema-psoriasis_maquillage-medical_1x1_619_619

 

Използвайте щадящ кожата грим

Преди да използвате нов фон дьо тен, тествайте го върху малък участък от кожата. Това ще предотврати появата на екзема. Използвайте медицински грим без аромат или почистващ продукт. Отстранете излишъка с влажен памучен тампон. След това напръскайте с Термална вода Avène и масажирайте кожата, за да отстраните всички останали замърсявания. Накрая подсушете внимателно, като попиете с мека кърпа. Сменяйте продуктите си на всеки 3 месеца.

Грижа и съвети против сърбеж за възрастни

Студът помага за успокояване на сърбежа и зачервяването на кожата. Затова не се колебайте да сложите овлажняващия крем в хладилника за целия ден, за да успокоите кожата си вечер, ако е необходимо.

Стефани МерхандОсновател на Френската асоциация за екзема Associationeczema.fr
От същата гама

Нашите решения за успокоение на кожа склонна към атопичната екзема.

Продукти на Eau Thermale Avène, предназначени за успокояване на кожа склонна към атопична екзема

Термална вода

Термална вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Обратно към началото