Причините за псориазис

Съдържание

Причините за псориазис

Тъй като има различни видове псориазис, има и много различни причини за възникването му. Това хронично възпалително заболяване, което води до ускорено обновяване на епидермалните клетки, има както генетичен, така и компонент свързан с факторите на средата.

av_eczema-psoriasis_cellules-immunitaires_1x1_v2 472x472

 

Когато имунната система се обърка

Една от причините за псориазис е нарушение на имунната система. Специалистите наричат това автоимунно заболяване. По-конкретно, имунните клетки, наречени Т-лимфоцити и неутрофили, се активират в кожата по неизвестни причини. Те произвеждат възпалителни молекули. Това явление стимулира пролиферацията на кератиноцитите - клетките на епидермиса, които образуват характерните за псориазиса люспести плаки.

ПРИЯТЕЛСКИ И ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ

Понякога по време на семинара е важно да обясним на пациентите, използващи хидротерапия, че псориазисът не се "прихваща". Човек, който не е предразположен, няма да прояви симптоми на псориазис, дори ако претърпи емоционален шок. 

 

Съветник на семинарите за здравна култура на кожата - Център за хидротерапия Avène

 

Наследствен ли е псориазисът?

Идентифицирани са гени, които определят предразположение при някои хора. Нито един от тях обаче не участва самостоятелно в развитието на заболяването. Вероятно е необходима комбинация от няколко генетични аномалии, за да се прояви псориазисът. Точният генетичен механизъм, който може да е причина за псориазиса, все още не е известен. Но поне 30 % от случаите се дължат на фамилна обремененост.

av_eczema-psoriasis_enfant_parent_1x1 472x472

Псориазис: външни причини

Псориазисът е възпалително заболяване с различни причини. Сред тях влияние могат да окажат околната среда (климатични условия, замърсяване и др.) и начинът на живот на пациента (стрес, алкохол, тютюнопушене, лекарства и др.).

Ролята на някои бактерии

Понякога псориазисът се появява при деца, особено след назофарингеална инфекция. Това е особено често срещано при стрептококова инфекция на гърлото.
\nВ този случай най-често се среща гутатна форма на псориазис.

Лекарства, които могат да имат отношение в развитието на псориазис

Като причина е възможно е да участват и някои лекарства. Такъв е случаят с някои лекарства -имуносупресори, лекарства показани при лечението на хипертония и лекарства прилагани за овладяване на психични разстройства.

 

Лечение на псориазис

Псориазис при деца

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Определяне на личните фактори

Причините за псориазиса и неговите пристъпи зависят и от околната среда и начина на живот. Идентифицирането им и последващото им отстраняване може да помогне. Такъв е случаят с триенето на дрехите, определени позиции, пушене и разчесване. При строителните работници например, чиято работа е свързана с редене на плочки, огнищата на псориазис се появяват по-лесно по коленете, на които те се опират по цял ден. В зависимост от самия човек студът, топлината или слънчевата светлина също могат да предизвикат обостряне. 

AV_XERACALM_CONCENTRATE_BEAUTY_VISUAL 472x472

Борба със стреса

Въпреки че емоционалният шок или стресът не са причина за псориазис, те могат да доведат до обостряне на заболяването. Всъщност стресът е както причина, така и следствие от заболяването. Тревожността може да предизвика обостряне, което от своя страна води до стрес заради начина, по който хората ви гледат, липсата на сън или сърбежа, например. За да се преборите с този стрес, ценни помощници са подходи като йога, софрология или медитация. 

Фокус върху грижи и съвети против сърбеж

Обратно към началото