Екзема на ръцете и краката

Съдържание

Екзема на ръцете и краката

Сърбят ли ви ръцете, след като ги измиете? Болезнени ли са след използване на някои домакински продукти? Притесняват ли ви и краката, особено когато се изпотите? Възможно е ръцете и краката ви да са засегнати от екзема. Това кожно заболяване може да бъде болезнено и да влоши вашето ежедневие и работа. Ето нашите съвети за това как да я облекчите.

av_eczema-psoriasis_mains_plaques-rouges_1x1 472x472

Как се разпознава екзема на ръцете и краката?

Много суха и удебелена кожа на гърба на ръката, малки мехури, сякаш пълни с вода между пръстите на краката, лющещи се върхове на пръстите... Това са най-често срещаните форми на екзема на ръцете и краката, която може да засегне всички или част от тези крайници. При това хронично кожно заболяване се редуват обостряния (мехури, сърбящи червени петна, пукнатини и т.н.) и периоди на успокояване, при които кожата остава суха. Обикновено се влошава от студено или много горещо време или от контакт с някои дразнещи вещества. Екземата на ръцете и краката може да има няколко причини, които невинаги са лесни за установяване.

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

"Когато почиствате, не трябва да забравяте да носите ръкавици, тъй като те предпазват ръцете ви от дразнещи продукти".
Татяна

 

Какви са причините за екземата на ръцете и краката?

Екземата на ръцете и краката може да се причини от няколко фактора.

 

Контактна екзема

Това е алергична реакция към конкретен алерген. По ръцете алергията се предизвиква от наличието на някои домакински продукти, козметика и др. Някои професии са особено изложени на въздействието на тези алергени. При краката причината често е в материала на чорапите или обувките.

Контактна екзема

Атопична екзема

В този случай няма конкретна алергия, а генетично предразположение, което прави кожата по-податлива за всички алергени. Кожата на ръцете не е пощадена от ежедневните натоварвания на живота. При краката екземата е по-силно изразена по глезена и горната част, отколкото по ходилото. 

Атопична екзема (причини - определение - схема и др.)

Дисхидроза - другата причина за екзема на ръцете и краката

Ако сърбежът ви е причинен от малки, много болезнени мехурчета, пълни с прозрачна течност, които се появяват особено през пролетта или лятото, тогава екземата на ръцете и краката ви вероятно се дължи на дисхидроза, наричана още булозна екзема. Произходът й не е добре известен, но най-често се развива върху атопична повърхност. Има няколко фактора, които предизвикват или спомагат за този вид екзема: алергии към определени метали (никел, кобалт), топлина, прекомерно изпотяване, гъбички по краката и др. Тя се появява по пръстите на ръцете и краката, по дланта на ръката и стъпалото на крака.

av_eczema-psoriasis_main_dyshidrose_1x1 472x472

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Важно е да определите какво предизвиква екземата на ръцете и краката.

Най-напред трябва да разберете дали ръцете или краката ви реагират на определен алерген (алергологът може да ви помогне за това). Ако случаят е такъв, трябва да избягвате контакта с този алерген, доколкото е възможно - например като предпазвате ръцете си, когато миете съдове, или като избирате чорапи от памучни, а не синтетични материали.

Възможно е обаче да не може да се установи конкретна причина. Добрата новина е, че независимо от причината, лечението на екземата на ръцете и краката се основава на един и същ принцип: дермокортикоиди по време на обостряне и ежедневно хидратиране в периоди на успокояване, за да се разредят тези обостряния.

Атопична екзема / третиране

av_xeracalm_soothing-concentrate_1_post_3282770114201_hd 472x472

Най-добри практики за облекчаване на екзема по ръцете и краката

Омекотяващите кремове, които възстановяват бариерната функция на кожата и я предпазват от алергени, са идеални за хидратиране и успокояване на ръцете и краката, засегнати от екзема. Те трябва да се нанасят с леки масажи, няколко пъти дневно, при необходимост. Памучните ръкавици и чорапи могат да оптимизират овлажняващия ефект. Някои кремове са специално разработени да изолират кожата на ръцете от дразнители, като образуват прозрачна защитна бариера, подобна на ръкавица.

Грижа и съвети против сърбеж

Обратно към началото