Генитален псориазис

Съдържание

Генитален псориазис

Псориазисът може да засегне всички части на нашето тяло. А нашите интимни зони не правят изключение от правилото, тъй като той може да засегне гениталната зона (и по-рядко гънката между седалището). Разтревожени ли сте? Не се колебайте да се обърнете към вашия дерматолог или гинеколог. Той може да ви успокои и да ви даде съвет и подходящо лечение.

av_eczema-psoriasis_psoriasis-genital_1x1_619_619

 

Генитален псориазис: симптоми

Тъй като засяга интимна част от тялото ни, за гениталния псориазис не е лесно да се говори. Това обаче не е необичайно. Среща се при половината от мъжете с псориазис по кожата и при една трета от жените. Този вид псориазис се проявява като червени петна с ясно изразени ръбове. Въпреки това, поради локалната влажност на кожата, люспите, които обикновено се срещат по останалата част от кожата на тялото, отсъстват. От друга страна, сърбежът е много труден за овладяване. Затова е по-добре да предотвратите този сърбеж.

Съвети против сърбеж

Къде се проявява гениталиян псориазис?

Поради местоположението си гениталният псориазис повдига някои въпроси

При жените...

Червените петна най-често засягат окосмените участъци. Това означава зоната на пубиса и големите срамни устни. Жените също могат често да бъдат засегнати от т.нар. "обратен" псориазис, известен още като инвертен псориазис. Този псориазис засяга гънките на слабините, горната част на бедрата или вдлъбнатината между седалището (аногенитален псориазис).

...и при мъжете

Гениталният псориазис се появява по главичката, кожата на пениса, или по скротума, кожата около тестисите. Както и при жените, често е засегната и интерглутеалната цепка (аногенитален псориазис).

 

Генитален псориазис: не се страхувайте да говорите за него

Винаги е добре да помните, че гениталният псориазис не е заразен. Но поради чувствителната зона, която засяга, това често е тема табу. Той може да повлияе на качеството на живот и да се изрази като проблем особено силно по време на интимните отношения. Страхът да се покажеш пред другия... психологическото въздействие е реално. Не се колебайте да говорите за това с партньора си. И не се страхувайте да повдигнете въпроса пред вашия лекар, гинеколог или дерматолог. Той може да ви успокои и да ви насочи към подходящо лечение.

av_votre-peau_cicatrisation_ameliorer-aspect_1x1_619_619

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

В ежедневието е важно да възприемете правилните навици

Разчесването, неподходящите тоалетни принадлежности или носенето на тесни дрехи могат да доведат до феномена на Кьобнер. Накратко: влошаване или поддържане на псориазис чрез триене или раздразнение.
\nНека започнем с хигиената. Избягвайте продукти с агресивни детергенти. Изключително богатите почистващи блокчета, почистващите гелове за интимна хигиена или почистващото олио ще ограничат изсушаването на кожата и лигавиците. За да ограничите локалната влага, подсушавайте се внимателно, като потупвате, а не търкате. А защо да не използвате сешоар на умерена температура?
\nДруг съвет: за бельото си не избирайте твърде прилепнали модели и избягвайте синтетичните материали, които имат неприятната склонност да задържат пот. Изберете памук.

 

AV_Cicalfate_Repairing protective cream 40ml_4_social_post_HD_619_619

Най-добри практики за лечение на генитален псориазис

Поради това, че кожата е тънка и чувствителна в областта на гениталиите лечението трябва да бъде адаптирано. На първо място вашият дерматолог може да предпише локално лечение с кортикостероиди и/или производни на витамин D. Но внимавайте - те могат да дразнят лигавиците. В този случай подсушаващ възстановяващ спрей и защитен възстановяващ крем с мед и цинк могат да успокоят кожата ви. 
\nСлед това локалното хидратиране ще намали усещането за сърбеж или парене. За тази цел използвайте емолиентен продукт за грижа. От друга страна, избягвайте прекалено мазните форми, като например мехлемите, които са склонни да подчертават мацерацията. 

Третиране на псориазис

От същата гама

Нашите решения за псоритична кожа в интимните зони

Продукти на Eau Thermale Avène, предназначени за успокояване на кожа склонна към псориазис в интимната зона

CICALFATE+ Подсушаващ възстановяващ спрей

CICALFATE+ Подсушаващ възстановяващ с...

Възстановява - Подсушава - Балансира - Изсушава

CICALFATE+ Възстановяващ защитен крем

CICALFATE+ Възстановяващ защитен крем

Успокоява - Възстановява - Балансира

Термална вода

Термална вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Обратно към началото